הפחתת הצריכה
חז"ל אמרו: "אבר קטן יש באדם משביעו רעב ומרעיבו – שבע". זהו יסוד חשוב מאוד שיש לזכור, והוא מראה באיזו מידה חז"ל הבינו את טבעה של ההתמכרות. ככל שאנו מפחיתים ומתרחקים מההתנהגויות שמייצרת ההתמכרות, כך הדבר נהיה קל יותר.
אם לא הצלחנו עדיין להפסיק לגמרי, בתור התחלה נוכל ליצור לעצמנו קווים אדומים ולהשתדל להפחית כמה שיותר. אם עד היום פעלנו מדי יום, נוכל – בתור התחלה – לרדת לפעם ביומיים בלבד. אם פעלנו קודם פעמיים בשבוע, ננסה לרדת לפעם בשבוע. ככל שנמעיט להזין את התאווה, נגלה ש"ככל שמזינים את זה פחות, כך זקוקים לזה פחות".
באמצעות הטקטיקה הזאת נלמד גם לא להשתמש עוד בהתמכרות כ"מנגנון בריחה". לעתים קרובות מאוד, הסיבה הלא מודעת שבגללה מתמכרים מלכתחילה, היא השימוש בהתמכרות כמעין "נתיב בריחה" ממציאות היומיום המאתגרת. הזנת התאווה משמשת כמשהו שמרגיע ומטפל ברגשות. אבל ברגע שנתחיל לשים קווים אדומים ולהפחית בהתנהגויות האלה באמצעות עבודה קשה ונחישות, נכריח את עצמנו לא לעשות עוד שימוש אינסטינקטיבי בהתנהגויות האלה על מנת לברוח. כך ניצור שינוי הדרגתי בחשיבה, שבסופו של דבר הופך את השחרור המוחלט לקל יותר.
בנוסף, כשאנו עובדים על קיצוץ הדרגתי, אנו גם מחזקים את עצמנו. כשאנו אומרים לעצמנו "לא" אלפי פעמים, השם מסייע לנו מלמעלה, כדי שלבסוף נמצא את השחרור האמיתי מההתמכרות.
בגמרא כתוב, "הבא להיטהר, מסייעין לו", וחז"ל גם אמרו, "בדרך שאדם רוצה לילך, מוליכין אותו". מדוע הגמרא מדברת תמיד בלשון רבים – "מוליכין", "מסייעין"? המהרש"א מסביר שכל מאמץ שאדם עושה, יוצר מלאך, וכאשר צבא המלאכים גדול מספיק, יש בכוחו לעזור לאדם להתגבר על כל המכשולים ולהוביל אותו לאן שברצונו ללכת.
בכל פעם שאנו אומרים "לא" להתמכרות, מתווספת מטבע יקרה לבנק הרוחני שלנו. גם אם בסופו של דבר כן מעדנו, איננו מפסידים את מה שצברנו עד לאותו רגע. כאשר יש לנו די "מטבעות רוחניים" בבנק, השם עוזר לנו להשתחרר לגמרי.
יחד עם זה, חשוב להדגיש כי הטקטיקות האלה יהיו יעילות רק אם היעד הוא להפסיק לגמרי עם הזמן, על ידי הפחתה הדרגתית ועקבית. אבל אם נרשה לעצמנו להיות שאננים ולהישאר "שולטים" בהתמכרות, נישאר מכורים להתנהגויות האלה, וכפי שהרבה פעמים אנו לומדים בדרך הקשה, התמכרות היא מחלה שמתקדמת בהדרגתיות. היא לא משתפרת, רק מחמירה.
קפיצת אמונה
אם הפחתה הדרגתית לא עוזרת, ואתם מגלים אחרי זמן מה שהיא לא מובילה להחלמה מההתמכרות וההתנהגויות הקשורות אליה, כדאי לעשות "קפיצת אמונה" קיצונית יותר, ולנסות לסלק את ההתנהגויות האלה מחייכם באופן מוחלט.
מחקר מדעי שנעשה באחרונה מצא שלוקח תשעים יום לשנות את הנתיב העצבי שיוצרות התנהגויות של התמכרות במוח. המחקר הראה שאם מכור נמנע מאותן התנהגויות במשך תשעים יום, יהיה לו קל בהרבה לעצור גם את דפוסי החשיבה של ההתמכרות. הרבה מחקרים דומים נוספים הראו כי ככל שאנו רחוקים יותר מההתנהגויות הקשורות להתמכרות, כך הן שולטות פחות על נתיבי העצבים שההתמכרות חצבה במוחנו.
בכל העולם, חברי קבוצות 12 הצעדים, העוזרות להיגמל מהתמכרויות, מקבלים אסימון החלמה אדום כשהם מגיעים לתשעים יום. מושג תשעים הימים נמצא גם אצל חז"ל. ההלכה אומרת שאם אדם אינו בטוח אם אמר או לא אמר "ותן טל ומטר", עליו לחזור על תפילת שמונה-עשרה. אבל אחרי שלושים יום, כבר לא צריך לחזור על שמונה-עשרה כשיש ספק, כי ההנחה היא שמוחו כבר התרגל לומר את הברכה. שלושים ימים פירושם תשעים תפילות שמונה-עשרה! חז"ל ידעו שנדרשות תשעים חזרות על דבר בשביל להרגיל אליו את מוחנו. גם האות צ' בעברית – המסמלת צדיק, שווה תשעים בגימטריה.
אבל כדאי לזכור שהמסע הזה, בן תשעים הימים, לא בהכרח יהיה קל. אדם מכור יחווה כמעט תמיד תופעות נסיגה – דיכאון, עצב ותשוקות למשכי זמן משתנים. מדי פעם אולי תרגישו שהמאבק קשה מנשוא, עד כדי חוויה של טעם ה"מוות". אבל התחושות האלה אף פעם לא אורכות יותר משעות ספורות בכל פעם. הן באות בגלים. ואף מעשה גבורה לא יכול לקרות בלי מידה כלשהי של מסירות נפש.
הידיעה מראש בנוגע לאפשרות של תסמיני הגמילה יכולה להקל על ההתמודדות איתם לכשיקרו. אם תאמינו, כפי שכה רבים חוו על בשרם, שאחרי תשעים יום תרגישו הרבה יותר משוחררים מההתמכרות, תוכלו למצוא בתוככם את הכוח להחזיק מעמד, ויהי מה! רבים בקהילה הגיעו לתשעים יום, ובהמשך הדרך הצליחו להגיע לשחרור מהתמכרותם.
את תשעים הימים יש לעבור יום אחר יום, יום ביומו. איננו יכולים היום לאכול או לישון בשביל מחר, וגם איננו יכולים להישאר נקיים בשביל מחר. מכור אחד שנשאר נקי כבר עשרים שנה אוהב לומר, "רק להיום, לא אפעל על התאווה, גם אם ישבני ייפול!" (וכמו שאתם בטח מנחשים, הוא אף פעם לא נפל... J)
אחד הדברים שיכולים לחזק כל אחד בדרך להישג תשעים הימים זו ההבנה של החלופה הכואבת. אם נמשיך ליפול, יכול להיות שנמצא את עצמנו נאבקים כל החיים. מאידך, אם נחזיק תשעים יום בלי ליפול, על אף שהאתגר לעולם לא ייעלם לגמרי, אחר כך יהיה הרבה יותר קל. מוטב להיאבק תשעים יום מאשר תשעים שנה, לא?
________________________________________________________________________________________________________________
צריך עזרה? לא בטוח איך להתקדם? יש לך שאלה?
אנחנו כאן בשבילך. אנונימיות מובטחת!
צרו איתנו קשר לקבלת מידע גם בנושאים אחרים:
אנא עזרו לנו על מנת שנוכל להמשיך לעזור לאחרים!
אנו נמצאים בימים אלה בתהליך של בניית אתרים חדשים באנגלית, עברית ויידיש, במטרה ליצור תשתית שתעזור לעשרות אלפי יהודים ברחבי העולם. בסיום תהליך הפיתוח אנו מקווים לפרסם את שרותנו באופן נרחב בכדי שאנשים ידעו שקיימת עזרה. כל מי שלוקח חלק בעשייה הזאת, משקיע בעתיד כלל ישראל!
כל השירותים בקהילה שלנו אינם כרוכים בתשלום.
הפעילות שלנו תלויה בתרומות.
אנא, עזרו לנו להמשיך לעזור לאחרים!
ניתן לתרום כאן
מקורות חשובים של GYE
הסכמות