אחת ההשפעות החמורות שיש לסגנון החיים בעולם המערבי זה הלחץ שהפך להיות משמעותי מאוד, והתוצאות שלו ניכרות הן בהשפעה על הגוף והן בהשפעה על הנפש. ממצאים רפואיים מראים שכמות עצומה של מחלות נגרמות כתוצאה מהלחץ, בעיקר מחלות לב אבל לא רק, והממצאים על ההשפעה על מצבם הנפשי של אנשים במאה העשרים ואחת ברורים לא פחות. מחקרים מדברים על כך שכשישים אחוז מהפניות לרופאים קשורות להשפעה של הלחץ, ובסקרים אנשים מדווחים כי רמת הלחץ ממשיכה לעלות כל הזמן.
מצד אחד יש לנו המון המצאות שמקצרות את משך הזמן של הדברים כמו מכוניות, מטוסים, טלפונים ואימיילים, מה שהיה אמור להשאיר לנו יותר זמן פנוי לעצמנו, אבל מצד שני יש לנו הרבה יותר אפשרויות פתוחות ואנחנו מנסים להספיק הרבה יותר, והתוצאה היא מרדף לא נגמר שלנו, להספיק עוד ועוד. לפעמים אנחנו קמים בבוקר וכבר מרגישים שאנחנו מאחרים… אנחנו עושים לעצמנו רשימות של מה שעלינו להספיק לעשות כל יום, מנסים להיצמד ללו"ז קבוע, אבל הרבה פעמים מסיימים את היום מאוחר בלילה עם הרגשה שלא הספקנו הכל, וברקע יש כל הזמן את הלחץ: להספיק, לעשות ולהתקדם הלאה. הלחץ הוא כמעט בכל תחום של חיינו, ובעיקר בתחומים המרכזיים כמו עבודה ולימודים, אבל גם בתחומים שאמורים להיות מעצם טבעם לא מלחיצים, למשל אנחנו רוצים להספיק לקרוא הרבה או לטייל, ובמקום שהפעולות האלו יגרמו לנו רוגע ושלווה - גם הן הופכות להיות הזדמנויות מלחיצות.
אם הלחץ משפיע לרעה על הגוף ועל הנפש, אין פלא שהוא משפיע גם עלינו. לחץ יכול לגרום לאדם רצון לברוח ולחפש מקלט שבו הוא יוכל לשכוח מכל מה שמלחיץ אותו, והפורנו הוא בדיוק כזה: מקלט זמין עבורנו, מפתה אותנו להיכנס לתוכו ולצלול בעולם של פנטזיות וגירויים חושיים עוצמתיים שישכיחו מאיתנו את כל מה שלא הספקנו, את כל מה שעדיין יש לנו להספיק, ואת ההשלכות של המעשים שלנו.
התמודדות עם לחץ זאת לא משימה פשוטה, ולא מספיק להחליט שאנחנו לא רוצים להילחץ, כי לפעמים הלחץ פשוט מגיע ושוטף אותו כמו צונאמי. אבל כמו בכל שאר הנושאים שאיתם אנחנו מתמודדים, השלב הראשון הוא מודעות, להבין שיש כאן משהו שצריך לטפל בו, ולשים לב לכך שזמני לחץ הם זמנים מסוכנים עבורנו. למדנו את זה על מצבים גופניים כמו רעב ועייפות, ובאותו אופן זה נכון לגבי מצבים נפשיים, שהמרכזי שבהם הוא לחץ, ובנוסף יש גם פחדים, כעסים ועוד. מאוד מומלץ להשקיע זמן וכוח בתרגול של דרכים שונות להפחתת מתח, בין היתר זה יכול להיות על ידי זמן איכות של קריאה והאזנה למוסיקה, קשרים בין-אישיים עם אנשים משמעותיים בחיים, או כל דרך אחרת שכבר למדנו או שאתה מכיר בעצמך.
כמובן לא ניתן במסגרת זו להקיף את הנושא החשוב הזה באופן מלא, אבל ננסה בתמצות להציג לפחות שלוש דרכים פרקטיות:
א. לדבר על זה. כמו הרבה בעיות אחרות בחיים, בדרך כלל הדרך הקלה ביותר היא לדבר על זה עם אנשים אחרים. כאשר אנחנו חולקים עם אדם קרוב את מה שמלחיץ אותנו, הוא יכול לעזור לנו לראות את הדברים באור אחר, להרגיע אותנו, לשתף אותנו מהניסיון שלו, לתמוך ולהעניק הזדהות ואמפתיה.
ב. לנשום עמוק. כאשר מגיע זמן של לחץ, פשוט לעצור הכל לשתי דקות, לעצום עיניים ולנשום נשימות עמוקות ואיטיות ככל האפשר. שתי דקות כאלו יכולות לחולל פלאים.
ג. לעשות פעילות. מחקרים מוכיחים שוב ושוב שאנשים שעושים פעילות גופנית הם אנשים רגועים יותר. אם הכל מלחיץ אותך, זה הזמן לעצור ולהשקיע חצי שעה בפעילות גופנית.
|