תודה על השיתוף הכנה. באמת. לא פשוט לכתוב על התמודדות שהתחילה בגיל כל כך צעיר, על שנים של מאבק, על יציאה מהתמכרות, ואז גם לשתף בחוויה לא פשוטה שבה הדחף המיני פשוט נעלם לגמרי. ובעיקר תפס אותי מה שכתבת, שמה שנשמע מבחוץ כמו חלום הרגיש אצלך בדיוק הפוך והביא לדיכאון עמוק. בעיניי זה משפט מאוד חזק, כי הוא מראה שהסיפור כאן הוא הרבה מעבר ליצר או לסיפוק. כנראה שיש כאן משהו עמוק יותר שנוגע בעצם תחושת החיות של האדם.
גם אני אתן גילוי נאות: אני כותב גם כאדם דתי, וגם מתוך רקע בפסיכולוגיה ובפיזיולוגיה. (רק כדי ליישר קו פסיכולוגיה, במילים פשוטות, מנסה להבין את הנפש, הרגשות והמשמעות שאדם נותן לחוויות שלו. פיזיולוגיה עוסקת בגוף, במוח ובהורמונים ובהשפעות שלהם על המערכת הגופנית כולה). אני אומר את זה לא ממקום של התנשאות או כי "אני יודע", אלא כי הרגשתי שאתה עושה כאן משהו דומה. אתה לוקח חוויות חיים מאוד עמוקות ומנסה להבין דרכן משהו רחב יותר על האדם.
אם אני מבין נכון,
ותקן אותי אם אני מפספס, נשמע שאתה בעצם אומר משהו עמוק יותר מהמשפט "הדחף המיני הוא דחף לשליטה". נדמה לי שאתה מתאר שכאשר הדחף נעלם, לא הרגשת רק שחסר לך חשק, אלא שאולי משהו מהחיוניות שלך, מהמנוע הפנימי, מתחושת העוצמה והנוכחות שלך בעולם פשוט כבה. ומתוך תפיסת עולם שבה יש מקום לאחריות, נתינה והובלה בתוך הבית, נוצר אצלך חיבור שנשמע לי מאוד מובן. אם הכוח הזה קשור לחיים, לעוצמה ולהשפעה, אפשר להבין למה הגעת לכיוון שהוא קשור גם להנהגה.
אני יכול להבין מאוד מאיפה זה מגיע. אבל כאן אני רק תוהה בזהירות אם אולי יש קפיצה קטנה בין החוויה לבין המסקנה. כי כשאני קורא את מה שכתבת, אני לא בטוח שאני שומע בעיקר שליטה. אני שומע חיים, חיבור, משמעות, נוכחות, רצון לתת ולהיות מורגש בעולם. ואלה דברים שקרובים לעוצמה ולהנהגה, אבל לא בטוח שהם אותו דבר.
גם מבחינה דתית, אני לא בטוח שהשפה המרכזית של קשר בין איש לאישה היא שפה של שליטה. התורה אומרת "ודבק באשתו והיו לבשר אחד". יש כאן שפה של דבקות, ברית ואחדות. ודאי שיש מקום לאחריות ולהנהגה, אבל החיבור עצמו נראה לי יותר כמקום של מפגש. מקום שבו הגבר לא רק משפיע אלא גם נפתח, לא רק מוביל אלא גם מתחבר.
ועוד מחשבה שעלתה לי, ואני נזהר ולכן אכתוב בהתאם. התמודדות מגיל 14 היא לא רק התמודדות עם יצר, אלא גם השנים שבהן אדם לומד מה זאת מיניות. ואני תוהה אם לפעמים התמודדות ממושכת, במיוחד אם היא עברה דרך התמכרות, יכולה גם להשפיע על הדרך שבה תופסים את כל הסיפור הזה. אני לא קובע את זה עליך חלילה, רק מעלה מחשבה. לפעמים בעולם של התמכרות המיניות באמת נצבעת בצבעים של כוח, כיבוש ושליטה, ואז קל לחשוב שככה נראית המיניות עצמה.
חשוב לי גם להדגיש שאני כותב כאדם דתי, וכשאני מזכיר בהמשך סוגים שונים של משיכה אני לא נכנס בכלל לשאלה ההלכתית או הערכית של מה נכון ומה לא. זה דיון אחר לגמרי. אני מזכיר את זה רק כי ניסית להסביר כאן מהו שורש הדחף עצמו.
ואחרי הדגש הקצרצר הזה, אני ניגש לגבי השאלות שהעלית בסוף, דווקא שם הרגשתי שיש מקום לעצור רגע.
כתבת: "למה דווקא באשה?"
בפשטות, במציאות קיימות צורות שונות של משיכה. יש משיכה של גברים לנשים, אבל גם סוגים נוספים של משיכה. אני לא נכנס כאן לדיון הערכי, אלא רק לשאלה מה זה אומר על הדחף עצמו. ולכן קצת קשה לי לראות איך הכול נכנס לתוך מודל של גבר שמוביל ושולט באישה. נראה שאולי יש כאן משהו רחב יותר. אולי גם צורך בקשר, בקרבה, במפגש ובהתחברות. זה לא סותר שיש בדחף גם צד של עוצמה והשפעה, אבל אולי זה כן מערער על ההנחה ששליטה היא ההסבר המרכזי.
כתבת: "ולמה ישנם כאלו שנמשכים לצעירים?"
קצת חסר לי למה התכוונת, האם לקטינים, או בכללי צעירים יותר? כתבת גם צעירים וחשוב לי להדגיש גם צעירות (יודע שלשון זכר יכול לכלול את שניהם אבל זה דגש שחשוב לכתוב אותו כי זה נושא כאוב וחמור מאוד). בין כך ובין כך, גם כאן הרגשתי שהשאלה דווקא מערערת קצת על התיאוריה. כי אם כל סוג של משיכה מוסבר דרך רעיון אחד של שליטה, אז כמעט כל דבר נהיה הוכחה לאותה תיאוריה. וכשאפשר להסביר כמעט הכול דרך אותו עיקרון, לפעמים זה דווקא סימן שצריך לעצור ולבדוק אותו שוב. משיכה אנושית היא הרבה יותר מורכבת מזה. יש בה גוף, נפש, חוויות חיים, חסכים ולפעמים עוד הרבה דברים שאנחנו בכלל לא מבינים עד הסוף.
כתבת: "למה אחרי נפילה אנו מרגישים מרוקנים?"
אפשר להבין נפילה גם אחרת. אולי הופעל כאן כוח עמוק שמחפש קשר, אהבה, חיבור ומשמעות, אבל הוא יצא בצורה מנותקת ובודדה. ואצל אדם דתי לפעמים מצטרפים גם אשמה, כאב או תחושת ריחוק. אולי הריקנות עצמה דווקא רומזת שיש כאן משהו שמחפש יותר מסיפוק רגעי.
בקיצור, אני מאוד מתחבר לנקודה הבסיסית שלך. שגם בעיניי מיניות היא לא רק צורך גופני טכני. יש בה משהו עמוק יותר. אני רק תוהה אם נכון להגדיר את השורש שלה בעיקר כשליטה, או שאולי מדובר בכוח חיים רחב יותר, כזה שמחפש גם קשר, אהבה, ברית, שייכות והשפעה. אולי שליטה היא לפעמים אחת הצורות שבהן הכוח הזה מתבטא, אבל לא בהכרח ההגדרה הכי בסיסית שלו.
תודה שקראת עד כאן ואשמח לשמוע את דעתך ואת דעת האחרים. זה דיון חשוב ומרתק בעיניי.