בעבר עסקנו בחשיבות של להפוך את ה'למה' ל'איך'. גם אם יש לנו מוטיבציה גבוהה - היא לא תחזיק מעמד לאורך זמן בלי תוכנית פעולה מעשית. עלינו לשבת עם עצמנו בזמן של יישוב הדעת, ולבנות לעצמנו תוכנית אישית, שתפורה לפי מידות ואופי הנפש שלנו.
אחד הכלים החזקים כדי לייצר תוכנית פעולה ברורה, הוא הכלי של "אִם - אָז", כשאנחנו מחליטים מראש מה בדיוק עלינו לעשות אם נמצא את עצמנו במצב מסוים. הכלי הזה יכול לשמש אותנו בכמה אופנים. נפרט כאן כמה דוגמאות עיקריות:
א. פיתוי
לדוגמא: אם ארגיש פיתוי בגלל שאני לבד בבית, אז אתקשר לחבר לבקש עזרה או אצא להליכה. או: אם ארגיש פיתוי בגלל שימוש באתרים מסוימים, אז אחסום מיד את האתרים האלה במכשירים שלי. או: אם ארגיש פיתוי בגלל מראה מסוים ברחוב, אז אלך למשך כמה זמן לצד השני, עם הגב למראה הזה, גם אם זה אומר ללכת הפוך מכיוון ההליכה שלי.
ב. מעידות
גם אם מעדנו וחצינו את אחד הגבולות שלנו, הכלי הזה עדיין יכול להועיל. לדוגמא: אם מעדתי, אז אצא להליכה של שעה, או: אמנע מרשתות חברתיות למשך 24 שעות, או: אקבע פעילות עם חברים כדי שלא אהיה פנוי.
ג. נפילות
אפילו אם נפלנו, הכלי הזה עדיין יכול לעזור לנו ויש לו חשיבות גדולה. אחרי שכבר קרתה נפילה, אנחנו יכולים ללמוד ממנה. לדוגמא: אם נפלתי, אז אכתוב על מה שעבר עלי בימים האחרונים, אבדוק מה גרם לזה, ואחשוב על פתרונות מעשיים למצבים דומים.
ד. הצלחות
הכלי של "אִם - אָז" לא מוגבל רק למצבים שליליים, ואנחנו כמובן לא מעודדים להתמקד רק בהם. הכלי הזה יכול להיות גם תמריץ שעוזר לנו לציין ולחגוג את ההצלחות שלנו. לדוגמא: אם אשמור על הגבולות שלי במשך שלושה ימים, אז אקנה לעצמי משהו, או אלך לאכול ארוחה טובה. אם אשאר נקי במשך 30 יום, אז אצא עם אשתי לחופשה.
הכלי הזה מופיע באזור האישי שלכם באתר, עם דוגמאות רבות ועם אפשרות ליצור 'אִם' ו'אָז' אישיים משלכם. אתם מוזמנים גם למלא את דף התרגול המצורף כאן. בהצלחה!
הערה חשובה: לפעמים חברים שואלים: "אבל יש מצבים מפתיעים שלא חושבים עליהם מראש!" והתשובה היא: גם למצבים כאלה אפשר להיערך עם הכלי של 'אִם - אָז'. אם אתקל במצב מפתיע - אז אעשה כך וכך.