דופמין הוא מוליך עצבי בעל תפקיד מרכזי בבריאות הנפש וביכולת התנועה של האדם. הדופמין מיוצר באופן טבעי במוח ובבלוטת יותרת כליה והוא החומר שמייצר אצלנו תחושות של הנאה. לעומת זאת מחסור בדופמין קשור עם בעיות בתנועה (פרקינסון), דיכאון, הפרעות קשב וריכוז (אופייני גם בילדים) וכן כאב כרוני. איך ניתן להעלות את רמות הדופמין באופן טבעי - ללא תרופות ומבלי לייצר נזקי בריאות?
פעילות גופנית מעלה את ייצור הדופמין
עסקו בספורט ובהנעת הגוף לא משנה אם מדובר בריצה, הרמת משקולות, מתיחות גינון או עבודות בית. שם המשחק הוא דופמין מייצר תנועה אבל גם להיפך: תנועה מייצרת דופמין. ממצאים של יותר ממחקר אחד כבר הוכיחו שפעילות גופנית קבועה מעודדת ייצור דופמין ולכן בין השאר הודפת תחושות של דיכאון וחרדה.
אכלו יותר חלבונים לייצור דופמין
דופמין מיוצר מטירוזין, חומצת אמינו חיונית הנמצאת בדגים, בעופות, בשקדים, באבוקדו, בחלב ומוצריו (גבינה, יוגורט, גבינת קוטג' קפיר חמאה וכו'), בשעועית לימה, בגרעיני דלעת ובשומשום. מחקר על חולדות הראה כי ייצור של דופמין במח גבר כאשר סיפקו להן באופן קבוע חומצות אמינו חיוניות ממקורות תזונתיים. ביצה לצורך העניין מהווה מקור לחלבון מושלם שעשוי להגביר נוכחות של דופמין בגוף ומסיבה זו היא גם מומלצת כמזון על לאנשים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז.
הקפידו על צריכה מספקת של חומצה פולית
אכלו יותר מזונות המכילים חומצה פולית (אחד מויטמיני בי - בי 9) כיון שזו משתתפת פעילה בייצור הדופמין. חומצה פולית בתזונה תמצאו בין השאר בתפוזים, חסה ערבית, תרד, אספרגוס, עלי לפת, עלי חרדל, כרוב ירוק, ברוקולי, כרובית, סלק ועדשים. מקורות טובים אחרים של חומצה פולית כוללים חומוס, קישואים, שעועית שחורה, שעועית מנומרת, שעועית ירוקה ופפאיה.
חומצת האמינו טירוזין מייצרת דופמין
תוספי מזון מסוימים יכולים גם הם להעלות את רמות הדופמין. טירוזין היא חומצת האמינו הראשונה שאתם צריכים לחשוב עליה אם אתם סובלים ממחסור בדופמין (כאמור מחסור זה עשוי להתבטא בפרקינסון, בדיכאון, או בקושי להתרכז). הגוף אמנם מייצר בעצמו טירוזין כחומר מוצא למספר נוירוטרנסמיטורים לרבות דופמין, אבל ניתן להגדיל את ריכוזי הטירוזין על ידי נטילת תוסף במינון של 500 עד 1,000 מיליגרם 3 פעמים ביום. יש לדעת כי טירוזין נספג במיטבו בגוף על בטן ריקה ולכן לא מומלץ לקחתו יחד עם הארוחות.
ויטמינים מקבוצה בי מעלים את ייצור הדופמין
ויטמיני B שונים עשויים גם הם לעזור לשפר את ייצור הדופמין. בחולי פרקינסון למשל נמצאו רמות נמוכות של ויטמין בי 6 ובי 12 וכן מחסור בחומצה פולית (אף היא מקבוצת ויטמיני בי) . הוספת ויטמין B קומפלקס כתוסף או ויטמין בי -6 בפרט מסייעת לגוף לייצר יותר דופמין באופן טבעי. גם לאנשים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז ויטמינים מקבוצה זו מומלצים במיוחד.
נוגדי חימצון להעלאת רמות הדופמין
דופמין מתחמצן בקלות יחסית ולכן כדי להגביר את נוכחותו במצב האפקטיבי שלו, עליכם להרבות במזונות עשירים בנוגדי חמצון, כגון פרות וירקות וכן בויטמינים C ו - E . לעומת זאת מזונות כמו סוכרים שומן רווי ומזונות מזוקקים עלולים להפריע לתפקוד תקין של מוח ויכולים לגרום לרמות דופמין נמוכות.
מהם הסימפטומים של מחסור בדופמין?
רמות דופמין נמוכות יכולות לגרום לדיכאון, לאובדן שליטה מוטורית, לאובדן הנאה / שביעות רצון, להתמכרויות, לכפייתיות, לדחף מיני נמוך, וכן לקושי בריכוז מנטלי ולהפרעות קשב וריכוז. מחסור חמור בדופמין יכול להוביל גם למצבים של חרדה, פרנויה, או היפראקטיביות.
לסיכום חברים יקרים הפתרון נמצא בבעיה הבנו שאנחנו מכורים , חולים בגלל כל מיני פגמי אופי כאלו ואחרים אבל שורש כל הפגמים כולם זה העצבות ובמובן הפיזי מתבטאת בחוסר דופמין שבסופו של דבר הביא אותנו לחפש הנאה וסיפוק ושמחה במקומות הלא נכונים והפתרון שאפשר להעלות את הדופמין במובן הפיזי שיכול להועיל
להרגיש יותר טוב ולהפחית את הצורך בתאווה אבל שורש הפתרון קצת מעבר לזה לעבוד על נקודת השמחה לראות את הטוב בעצמך סור מרע מהרע שאתה רואה בעצמך ובחברה וזה יתן לך כח לועשה טוב יהי רצון שהדברים יהיו לתועלת והקדוש ברוך יעזור יושיע ויגן
בשמחה תצאו