תמיד סבלתי רבות ממחלות החורף למיניהן. היום, לראשונה, עשיתי את זה - חיסון נגד שפעת.
כאשר התייצבתי אצל האחות, היא שאלה אותי אם אני מרגיש טוב. "למה?", עניתי בשאלה, כמו יהודי טוב. "יש אנשים שסובלים משפעת אחרי החיסון. ואם הם מקבלים אותו כאשר הם לא חשים כל כך בטוב, השפעת עלולה להיות חמורה יותר".
מיד התחלתי לפחד (ומדהים שאני מזהה את זה. אחת המתנות של תכנית הצעדים - לזהות בזמן אמת מה קורה אצלי בפנים). בעקבות כך התחלתי גם להתלבט: "רגע, אז כדאי בכלל לעשות את החיסון הזה? אולי אחטוף שפעת? ממש לא מתאים לי להיות חולה עכשיו כמה ימים!"
האחות הסבירה בסבלנות, שאם אכן אסבול מתסמיני שפעת כעת, הם יהיו קלים יחסית. לעומת זאת, אם יהיה איזה גל שפעת רציני בחורף ואדבק בו, הגיוני שאצטרך לשכב עשרה ימים בבית...
עדיין פחדתי. אבל החלטתי ללכת על זה. בכל מקרה אני סובל רבות בחורף, אז עדיף לי לעבור דרך סבל קטן בתקופה הקרובה, ולחסוך סבל גדול לאורך כל החורף. זה נשמע אולי חשבון פשוט, אבל לי באופן אישי היה קשה מאוד להכריע באופן הזה, ועוד יותר קשה לבצע זאת. "מה, גם להידקר, וגם להסתכן באיזו שפעת?"
קצת אחר כך חשבתי, שזה ממש הסיפור של צעד ארבע (והלאה).
לאורך שנים, כאשר היה לי איזה שהוא עניין רגשי לא פתור, הדחקתי אותו והזנחתי את הטיפול בו. פחדתי מהכאב, חששתי לפגוש את הפצע הפתוח. ביצעתי את פעולות ההדחקה וההזנחה כל כך טוב (?) וכל כך הרבה פעמים, שכאשר הגעתי לתכנית הצעדים כמעט לא הייתי מודע לכך...
אבל - המחיר היה כבד. לאורך שנים רבות לא היה לי מושג כמה ריבית דריבית אני משלם על ההתנהלות הזו. השימוש בתאווה והרגשות הקשים בעקבותיו היו רק חלק מהמחיר הנורא. ניתוק גדול מעצמי, מאלוקים ומהסובבים אותי היוו חלק נוסף של התמונה, וגם חוסר היכולת להתנהל נכון ועקבי בתחומי החיים השונים.
היום יש לי ברירה. אני יכול לחסוך את הסבל הזה. קיבלתי ארגז כלים לטיפול במצוקות הרגשיות (התכופות ביותר) שלי. יש לי חיסון. Steps 4-9 שמו. אני יכול לפתוח ולפגוש באומץ את הפצע הרגשי, לבדוק מה בדיוק קורה שם, לחטא וגם לחבוש את הפצע.
הטיפול הזה כרוך בכאב. לעיתים, בכאב גדול מאוד, כאב שנראה שהוא כבד וקשה מנשוא. אך הכאב אם לא אעשה זאת - יהיה גדול יותר. הרבה יותר. עדיפה הדקירה הקטנה, גם אם היא כואבת עד מוות, על פני זיהום עמוק של כל המערכת הפנימית. מוטב לי לפגוש את הכאב הרגשי במלוא עוזו, מאשר לאונן את עצמי לדעת במשך עשרה ימים, מבלי יכולת לקום מהמיטה מרוב דיכאון...
החיסון הזה כואב, אבל מדהים. כאב שחוסך לי כל כך הרבה כאב... אני אסיר תודה על זה.
לאחרונה נתקלתי בכיתוב האומר "make time to do the things that make you happy". כלומר, מצא זמן לעשות את הדברים שעושים אותך שמח. מיד חשבתי לעצמי: "מה הדברים שעושים אותי שמח"? בתחילה חשבתי על התאווה... אבל מיד אחר כך צף המבט המעמיק יותר, ושאלתי את עצמי שוב בכנות: "טהרני, מה באמת עושה אותך שמח?" ומתוך תוכי עלתה, בבירור מוחלט וללא כל ספק, התשובה: "צעד ארבע. לעשות כל יום צעדי ארבע".
רק להיום אני מתפלל לעשות את זה. יש לי המון סיבות ותירוצים כדי להתחמק מן החיסון הזה: אין לי זמן בשביל זה. אני עייף מדי ולא מרוכז עכשיו. זה הולך להיות ממש כואב. ועוד ועוד. אבל - זה מה שמשחרר אותי מכאב. זה הדבר שמאפשר לי להרגיש טוב ולחוות שלווה ושמחה אמיתית.
אה, ועוד משהו: החיסון הזה הוא חינם. הוא לא עולה כסף...