הייתי ב netspark (נטספרק) זמן ארוך, הישיבה שלי עודדה אותנו להתקין את זה, הרב אמר לי להתקין את זה, החתול אמר לי להתקין את זה, ומגיש הקפה שלי אמר לי להתקין את זה.
אז התקנתי את זה.
אז מה זה נטספרק? נטספרק, על רגל אחת, שולחת את כל המידע בו אתה גולש לאיזה שרת, שם היא בוררת את המוץ מן התבן, ואז שולחת לך חזרה מה שנקי.
איך היא דואגת שכל האינטרנט שלך יועבר דווקא אליה ויסונן דווקא דרכה ? באמצעות טכנולוגיה ששמה VPN ,שזה דרך שהמציאו ליצור רשת פרטית על גבי האינטרנט (הציבורי).
מי מסנן את התוכן שאתה רואה ? מי שמסנן זה תוכנות בינה מלאכותית שקובעות מהר מה צנוע ומה לא צנוע.
והכי חשוב: מי דואג לכך שהדברים יעבדו חלק, ושלא יהיה אפשר לעקוף את נטספארק או למחוק אותה מהמחשב שלכם ? מי דואג לחסום כל דבר במחשב שלכם שעלול לשמש אותכם לחסום את נטספארק ? מי דואג לחסום כל דבר באינטרנט שעלול לשמש אותכם לחסום את נטספארק ?
התשובה היא שאנשים דואגים לזה, אנשים בשר ודם. לא בינה מלאכותית ולא נעליים.
חשוב שתבינו שאנשים חשובים מאוד להתנהלות התקינה של נטספארק, אחרת לא תבינו למה צריך לעזוב את נטספארק.
בינה מלאכותית יודעת טוב מאוד איך לעשות משימה אחת בצורה טובה מאוד - לשחק שח מט למשל.
אבל היא לא תדע לעזור לך אם מצאת למשל דרך לגשת ל safe mode של המחשב ולבטל את נטפסארק. זה דורש הבנה עמוקה של מתכנת בן אדם. ואם תנסה לתת לבינה מלאכותית לתקן את הבעיה, רק ההסבר מה זה safe mode ככה שהבינה המלאכותית תבין על מה מדובר תיקח שנה (או חודש, אין לי מושג).
התחושה שלי היא שנטספארק לא מבינים את זה בכלל.
1. בא נתחיל בדבר הכי בסיסי: שירות הלקוחות נוראי.
בא נהיה מדוייקים - אם תשאל את שירות הלקוחות של נטספארק מה השעה, אתה תקבל תשובה תוך 24 שעות, גילית פירצה אמיתית או בעיה אמיתית בנטספאק ? שיהיה לך בהצלחה ותמתין חודש בקלות.
אני מכיר מקרה של 4 חודשים, ו-6 חודשים. עד שהבעיה נפתרה, ואז אחרי שהיא נפתרה, היא בוטלה על ידי גורם אחר בנטספארק.
אז תענו לי על השאלה הבאה: מה הטעם בכל הבינה המלאכותית של סינון שיש לנטספארק, אם אני יכול לכבות את האפליקציה דרך שינוי השעה במחשב שלי למשל ? (זה דוגמא אמיתית לעקיפה שהתרחשה בעבר ל screen time של אפל).
אני רוצה להבהיר ששירות הלקוחות של נטספארק אכן פועל ומגיב - אם תשלח להם הודעה, אתה תקבל תוך 2-3 ימים תשובה. זה ארוך, אבל הם לא ייתנו לך להמתין שבועיים. אז לפחות זה משהו.
הבעיה האמיתית בנטספארק היא כאשר דברים משתבשים מהיסוד - כאשר יש עקיפה אמיתית, כזאת שאי אפשר לתקן אותה בקליק, כזאת שדורשת עבודה. במקרה הזה האיטיות של נטספארק מוכחת כבעיה רצינית. חודשים על חודשים לפני שמשהו קורה. מבחינתם, העובדה שיש ברגעים אלו ממש עקיפות קלות בנטספארק זה משהו שהם מוכנים לעבור עליו לסדר היום. זה לא משהו שמזעזע אותם.
וברור שזה אמור לזעזע ! חברת סינון בהגדרה תפקידה הוא לסנן ולמנוע עקיפה של הסינון שלה. אם יש עקיפה, אז מה התועלת בה ??
2. דוגמא: נטספארק חוסמת דפדפני VPN שיכולים לעקוף את ההגנה שלה, אבל הם רשלנים ולא חוסמים הכול, בושה וחרפה ! זה המשימה הכי קלה, ורשלנות במשימה כזאת קלה מראה תרבות ניהולית עלובה ביותר.
3. על הנייר הכול נשמע מדהים - טכנולוגיית AI של רשתות נוירונים מתוחכמת שלומדת מה צנוע ומה לא צנוע ומסננת, נשמע נפלא ומדע בדיוני.
בפועל, זה פשוט לא עובד. ותמונות לא צנועות עוברות את החסימה, למה ? כי מחשב לא חכם כמו בן אדם, אין מה לעשות.
זה למה סין שמה אלפי פקידים שמסננים את התכנים שלה יום יום (וחווים טראומות קשות בגלל זה, הם רואים דברים מזוועים שאפילו מכורי הפורנו הכבדים ביותר בפורום הזה יחווירו מולם).
4. האינטרנט איטי בגלל הסינון, על אף הבטחות חוזרות ונשנות של החברה שזה לא מאט את האינטרנט, אף אחד לא מטומטם ומבין שלהעביר אינטרנט דרך שרת נוסף לצורך סינון, מה לעשות, מאריך את הדרך ומאריך את האינטרנט.
5. תהליך התקנה מסורבל ומעצבן.
וזה מראה שהם לא חושבים איך לעשות את זה קל יותר עבורנו. אני לא יודע מה הם עושים, אולי הבינה המלאכותית שהם בנו כל כך מרתקת אותם שהם עובדים רק על זה, אבל הבינה המלאכותית שווה זבל אם אין מנגנונים אמינים שחוסמים את המשתמש מלעקוף את האפליקציה.
בשורה התחתונה, נטספארק היא חברה עם מאות אלפי לקוחות, שיש לה תוכניות גדולות ולא אכפת לה מהמשתמש הקטן ולא חושבת עליו.
הנה כמה מהטענות שיש למי שרוצה להשתמש בנטספארק בכל זאת:
1. אין משהו יותר טוב.
באמת ? אתה בדקת ? יש לך מושג כמה אפליקציות, למשל, לחסימת אפליקציות קיימות באנדרואיד ? תחפש ותמצא מאה בקלות.
2. זה מנגנון מתוחכם מאוד.
לא מכחיש שהרעיון של נטספארק הוא מקורי ויפה, אבל ממתי "זה מנגנון חכם מאוד" זה תשובה למשהו ?
לדוגמא - השרתים שדואגים לכך שסרטוני הפוי' (פורנו) ימשיכו לעבוד באינטרנט, הם גם כן מתוחכמים מאוד, מה אכפת לי ?
3. הורדתי את זה, זה עובד לי, מה אכפת לי ממה שיש לך לומר ?
זה בדיוק הבעיה - בא אדם, פותח את נטספארק, רואה שאכן - אינטרנט מסונן, רואה שאכן - הוא מנסה להסיר את זה באמצעים רגילים ולא מצליח. יושב רגל על רגל ואומר לעצמו שזהו זה - הוא הגיע אל המנוחה ואל הנחלה.
ובתכלס, קשה לי להאשים אותו - מי כמוני יודע שלמצוא סינון ולסמוך עליו זה מלאכה נפשית מתישה ביותר.
זה כמו שאני יגיד למישהו שעבר טיול מאוד ארוך ברגל במדבר יהודה לקום מהצל שהוא מצא לעצמו ולהמשיך ללכת, זה ממש לא נעים.
אבל הנה החדשות המאוד רעות בקשר לנטספארק: התוכנה מעולה, הרעיון מעולה, אבל יש דבר אחד קטנטנן שגרוע ממש בנטספרק -וזה האנשים שבה.
תמיכה טכנית, מתכנתים, מנהלים - הכול שם רקוב.
איך אני יודע ? כי בשום חברה נורמלית שהמטרה המרכזית שלה הוא:
לסנן את האינטרנט.
אין מצב שבו האינטרנט יהיה
פרוץ לרווחה
למשך חודשים שלמים, במהלכם יש תחושה חזקה ביותר שאם לא תתעקש מולם, הם לא יתקנו.
תאמינו לי שאין יותר ממאושר ממני אם אני יגיד לכם שנטספארק זה הסינון הכי טוב שיש, לסגור את האור, לזרוק את המפתח ולפרוש מהאתר הזה לנצח נצחים, בזמן שאני נהנה בחיים שלי מסינון נקי ואיכותי נצחי של נטספארק.
אתם חושבים שאני לא מעדיף להיות בנטספארק שבתיאוריה עושה לי את כל העבודה, מאשר להתעסק עם pluckeye או עם חוסמי אפליקציות, או עם screen time ?
אבל איזה ברירה יש לי - הייתי בנטספארק, ראיתי כמה רקוב הכול הולך שם, ראיתי איך לא אכפת להם, בכנות לא אכפת להם שהאינטרנט פרוץ, אז יצאתי משם.
ואני מקבל עוד ועוד סיפורים על הטמטום שלהם. זה לא נגמר.
אנחנו מכורים, אנחנו לא יכולים לקבל מקום לטעויות, אין כזה דבר טעות.
אנחנו אנשים עם לב פתוח בחדר ניתוח, טעות אחת של הרופא - והוא חותך עורק ראשי והוא מדמם למוות.
אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות בתוכנה שעובדת 80% מהזמן, או 90% מהזמן, או חוסמת 80% או 90% מהדרכים לחסום.
אנחנו רוצים -100%, בלי פשרות (אלא אם כן מדובר בעקיפות שרק מתכנת מכיר, אבל כמה פה מתכנתים בכלל ? מה אנחנו מבינים בזה ?).
אנחנו רוצים בלי פשרות, לא כי אנחנו מפונקים, אלא כי אין לנו ברירה - אנחנו פשוט חייבים.
נטספארק עשתה יותר מדי טעויות, אי אפשר להתעלם מזה, אי אפשר גם להתעלם מהעובדה שזמן התגובה שלה איטי ולא יעיל, אין להם "אש בעיניים" ואין להם סכין בין השיניים, אין לי מושג מה הם רוצים לעשות, אבל סינון - זה בטוח הם לא רוצים. ככה לא חשתי.
אז אם אתם הולכים לנטספארק, זה לא על אחריותי.
הנה ההמלצות שלי לחסימת אפליקציות באנדרואיד:
Family link - בגלל שגוגל עצמם עשו את זה, והם גם עשו את מערכת ההפעלה אנדרואיד, אז הם יודעים לחסום את התוכנה של עצמם כמו שצריך.
החסרון זה שזה דורש פלאפון נוסף שיתפקד בתור הורה, אז אם תרצו לעשות חסימה עצמית תצטרכו לקנות פלאפון נוסף שיתפקד כהורה ואז לנעול את הסיסמא לפלאפון הזה ב lockbox.
Qustodio, MMguardian - חברות גדולות עם מוניטין טוב.
וכמובן, אם יש לכם כסף, המשתמש מתרפא ממליץ על פלאפון של חברת נתיב, או חברות חרדיות אחרות כמו עסקן או הדרן. הפתרונות האלו יקרים מאוד, ואני ממליץ לכם לבדוק קודם את הפתרונות הפחות יקרים.