שלום חברים,
קראתי את הדיון כולו, וברשותכם אדלג עליו ואתמקד בנושאים העיקריים של פותח השרשור: טיפול קונגטיבי-התנהגותי במכורים לתאווה, וכן בנושא המשני - האם זה בסתירה לשיטת 12 הצעדים.
ראשית כל, יש צורך להבין מהי בכלל השיטה. אז בקצרה, ישנן שבע גישות שונות בפסיכולוגיה המודרנית, שתיים מתוכן ידועות בשמות הגישה הביהוויוריסטית (התנהגותית) והגישה הקוגנטיבית. בזמנו היו אלו שתי גישות נפרדות, כשכל אחת מהן הציעה טיפול נפרד, ובשנים האחרונות צמח סוג טיפול חדש שהוא שילוב של שתי הגישות. עצם השילוב של שתי השיטות האלו שהן שונות והפוכות במהותן, מוכיח שהדברים שנכתבו כאן כאילו שיטה אחת בפסיכולוגיה היא "מתנגשת" עם שיטה אחרת - מופרכים מיסודם.
בכלל, כל פסיכולוג בימינו, כאשר הוא נדרש לטיפול בהפרעה נפשית כזו או אחרת, משלב מכל הגישות הפסיכולוגיות, ולא נותן מענה מצומצם מנוקדת מבט אחת. לדוגמא: אדם שיגיע לטיפול בגלל דיכאון קשה, יקבל בדרך כלל טיפול מקיף שכולל גם טיפול תרופתי (בהסתמך על הגישה הביולוגית), גם טיפול התנהגותי וגם טיפול קוגנטיבי, ובמקרים מסויימים גם טיפול חברתי-תרבותי. אגב, זה נכון גם לגבי טיפול בהפרעת טורדנות-כפייתית, שהיא הפרעה מאוד נפוצה, והמחקרים טוענים כי 1.6% מכלל הבוגרים בארה"ב סובלים ממנה.
אגב, בתיאור השיטה דלעיל, מופיע רק החלק הקוגנטיבי ואין שום איזכור לחלק ההתנהגותי (האות B בשם השיטה), וממילא מצביע על תיאור חלקי של התהליך. אם ניקח כדוגמא הפרעת חרדה, אז הגישה ההתנהגותית תטען שהדיכאון הוא תוצר של התנהגות הסביבה שלא מעניקה מספיק חיזוקים חיוביים לאדם הסובל, והגישה הקונגטיבית תחפש את המערך של האמונות או ההסברים שבהם האדם מאמין והם הגורמים לו לחזור שוב לאותו מקום.
היום בכל מוסד גמילה רציני בעולם, הקבוצות של הצעדים הם מרכז הטיפול, ובמקביל כמעט כל מוסד יציע גם טיפול של CBT, כיון שברור שאפשר לשלב את שניהם, למרות "הסתירה לכאורה" שבהם. הרי גם מי שהולך לצעדים מחפש את ה"סיבות ותנאים" (צעד 4) שהובילו להתמכרות, שזה בדיוק השיטה ההתנהגותית, וברור שמי שהולך לצעדים מחפש דרכים לשנות את דרך החשיבה שלו שזה בדיוק הגישה הקוגנטיבית. ההבדל היחיד הוא האם אני מאמין שיש לי שליטה מלאה או לא, וזה דבר שאפשר בקלות לחיות איתו בשלום.
מה בכל זאת מפריע לי בפוסט הזה? אנסה להסביר, בתקווה שאני לא פוגע באף אחד. כפי שכל אחד מבין, אלוקים לא המציא דרך אחת לטיפול בסרטן, ורופא שיטען שרק הדרך שלו נכונה - הוא הזוי. אבל כדי לכתוב על דרך שהיא "עובדת במאה אחוז", אני חושב שצריך להיות הרבה הרבה נסיון (וגם אז לא נראה לי שיש מישהו שיכול לכתוב דבר כזה, כי אני לא מאמין שיש איזה שהיא דרך בעולם שאלוקים נתן לה מאה אחוזי הצלחה).
מנחם, פרק הזמן עליו אתה מדבר הוא קצר מאוד כדי לבוא ולחלק ציונים לדרך (כל דרך שהיא). כאשר אני הגעתי לכאן לפורום והייתי נקי חודש וחצי, רעדתי כשכתבתי על ההצלחה של הצעדים כי נורא פחדתי שזה לא אמיתי או שמה שעבד עבורי לא יעבוד עבור אחרים. לא יצאתי בהכרזות בומבסטיות על מאה אחוזי הצלחה. רק כאשר החלו הקבוצות הטלפוניות והניסים התרחשו באופן סיטוני - זה נתן לי את הביטחון לכתוב שאכן יש דרך שעובדת. מחקרים לא נערכים על פרט בודד, וכדי להעריך הצלחה של דרך או שיטה יש צורך בהרבה יותר זמן, וגם בהרבה יותר מידע סטטיסטי על מספרים. אחת השאלות שנכונות לשאול לגבי כל מחקר פסיכולוגי הוא "בהשוואה למה?", דהיינו: כאשר אני אומר שהצעדים יש להם "אחוזי הצלחה גבוהים", השאלה אחוזי הצלחה גבוהים יחסית למה? לכן, בהסתמך על סיפור אחד (מרשים ככל שיהיה) קשה ללמוד מה זה אומר לגבי הכלל כולו.
ומכאן להערה שכבר כתבתי בפוסט הקודם שלך. קשה עד בלתי אפשרי לדעת כיצד טיפול כזה היה מצליח באם לא היה מגיע אחרי חשיפה לדרך הצעדים. הרעיונות הבסיסיים של השינוי הנדרש, חיים רוחניים, שיתוף, קבלה וכן הלאה - הם דבר שכמעט בלי ספק יש לו אחוזים משמעותיים בהצלחה של כל טיפול נפשי בכל הפרעה נפשית. לכן, לספר כעת "יש לי דרך שעובדת" זה בעצם רק חצי סיפור. יתכן מאוד שהסיפור המלא הוא: "התחלתי בצעדים, רכשתי רעיונות שסייעו לי להמשיך בהצלחה בטיפול התנהגותי-קוגנטיבי".