אח יקר, תודה רבה על השיתוף!
עלה לי תוך כדי הקריאה החיבור לדברים של ד"ר ברנה בראון על ההבדל בין אשמה לבושה. אשמה אומרת: "עשיתי משהו שלא תואם את הערכים שלי". בושה אומרת: "אני בעצם אדם פגום", ההבדל נראה קטן, אבל הוא משנה עולם שלם.
מה שאתה מתאר לגבי החשיבה הרציונלית מתחבר לזה מאוד. לפעמים אנחנו מסתכלים על רצף של נפילות, מזהים דפוס אמיתי, ואז עושים קפיצה נוספת: מההתנהגות אל הזהות. במקום לומר אני נופל שוב אבל רוצה לקום, אנחנו מתחילים לומר זה מי שאני. וכשהזהות כבר מוגדרת כך, הנפילה הבאה היא רק עניין של זמן.
לכן מאוד התחברתי למה שכתבת על ההתחלה מחדש ועל האפשרות לא לתת לזיכרון להיות הגורם היחיד שמגדיר את האדם. לא במובן של הכחשה של מה שהיה או בריחה מאחריות, אלא מתוך ההבנה שהעבר אינו כל האדם. אדם יכול לקחת אחריות מלאה על מעשיו, ובד בבד לא לצמצם את עצמו אליהם.
נדמה לי שזה גם עומק ההבחנה של ברנה בראון: אם אני אומר אני רע, אני נשאר תקוע. אם אני אומר עשיתי מעשה שאינו טוב ושאינו תואם את מי שאני רוצה להיות, נפתח פתח לתנועה, לתיקון ולתקווה.
יש משהו מאוד משחרר במשפט שכתבת: אני מכור ואני צריך לטפל בעצמי, אבל התודעה צריכה להיות חופשית. בעיניי זה איזון עדין ויפה. מצד אחד לא לטשטש את המציאות ואת הצורך בעבודה ובטיפול, ומצד שני לא להסכים שההתמודדות תהפוך להגדרה העצמית.
יש בדברים שלך הרבה אמת, במיוחד בניסיון להחזיק יחד אחריות מלאה על המעשים לצד אמונה שהאדם גדול יותר מסך נפילותיו.
עלה והצלח!