אבל צריך לדעת שמתישהו במהלך החיים זה קורה שפלסטרים נופלים, וזה ברור שזה יקרה. השאלה היא - איך אתה מכין את עצמך לכך? וגם אם הכנת את עצמך - וזו שאלה יותר קשה- מאיפה יהיה לך את הכוחות להתמודד? אני גם לא יודע עד כמה הידיעה שצפויים קשיים עוזרת, כי ברגע שאתה אומר את זה לעצמך למשל שבקרוב אתה הולך לעבור במקום לא צנוע, אז גם אותו שד שומע את זה, וגם הוא קופץ, ואדרבה זה יכול להכניס אותך לחשוב על הנושא יותר, והמטרה היא לא לא ליפול, אלא להתעסק במה שבאמת חשוב וצריך להתעסק (כמו שאמר הרבי מקוצק: "אני רוצה שלא תחטאו. לא כי אסור לחטוא – אלא כי תהיו כל כך עסוקים שלא יהיה לכם זמן לחטוא") ולא להתעסק במה שלא חשוב, ולכן גם אם לא נפלת אבל התעסקת בעניינים האלה כל הזמן - פספסת את המטרה. ולכן אין שום שינוי אם אמרת לעצמך את זה או לא, אדרבה זה יכול גם לגרוע. השאלה היא מה נותן את הכוח להתמודדות והאם ואיך אפשר לעצור את אותו שד ברגע שהוא יצא מהבקבוק... לזה אני מחפש פתרון. אומרים לי: זו עבודה. אבל מה זה אומר עבודה? מה בפועל צריך לעשות? - זה לא כתוב בשום ספר, וזה התסכול הגדול של החיים האלו. הכל צריך ללמוד לבד, ודרך טעויות... אבל אולי, אולי למישהו יש איזה מתכון? ואולי יש מישהו בעולם שיכול להבטיח לי שמרגע שאחליט שאיני רוצה בהתמודדות הזאת עוד, יותר לא אפול? כי אם אפול, לא אבחין בכל ההתקדמות שעשיתי ושאעשה, כי בסוף נפלתי... אז מה זה שווה הכל.. ואתם תגידו לי, לא, זה שווה כל רגע המאמץ והניסיון ותראה איך התקדמת, וזה נכון, אבל - הנפש מסרבת להשתכנע. כמו לבנות את ירושלים בלי לבנות את בית המקדש- האם ירושלים תתנחם בזה? העיקר חסר מן הספר! ואפילו יבנו את בית המקדש - כל עוד לא יהיה לנו ברור שבעצם באיזושהי נקודה עמוקה מעולם לא חטאנו - איך נתנחם? הרי עברנו כל כך הרבה צרות, וזה לא רק בשביל להגיע אל המטרה, ואז נגיד שכוייח, הגענו. בשביל זה כל הצרות? רק כדי להגיע אל המטרה? חייב להיות פה משהו מעבר לזה, כי להגיע אל המטרה אפשר היה גם בלי כל הצרות בדרך. ואם יאמר מישהו שאי אפשר - אזי המטרה לא שווה את כל כאבי הדרך.
וואו תשמע, אני כל כך מבין אותך ומזדהה איתך. לפני חודש התחלתי לעבוד על תכנית רצינית של גמילה. התכנית ברובה מתבססת על פלסטרים - חסמתי יוטיוב, חסמתי אפשרויות אחרות. והנה לפני שבוע בדיוק, פתאום התברר לי שאחת האפשרויות לא חסומה בכלל. וממש כמו שאמרת - השד יצא מהבקבוק. הלכה לה לגמרי עבודה של חודש, כאילו לא עשיתי כלום, נפלתי ונפלתי והתרסקות.... אחרי יום התעשתתי וחסמתי מחדש את האפשרות. ההשפעות השליליות נמשכו לאורך כל השבוע האחרון. השאלה ממש זועקת, בעצם, כל הזמן הזה - לא עשיתי תיקון אמיתי! רק חסמתי מרחוק, אבל אצלי בפנים בנפש - שום דבר לא השתנה!
אז תראה. קודם כל, אני ביחס לעצמי לא חושב שכל החודש הזה היה בזבוז ושום דבר. הוא היה הוצאה רצינית של הרצון אל הפועל - זה הישג לא מבוטל. כמו אדם שניסה לקפוץ מעל גדר, הצליח שני שליש מהגובה, נתקל ונפל. הוא צריך להמשיך להתאמן, עד שיצליח שלושה רבעים מהגובה ויפול שוב, תשע עשיריות ויפול שוב, וכן הלאה עד שיצבור מספיק תנופה ויעבור בעזרת השם. זה דבר אחד.
דבר שני, והוא איך כדאי לדעתי להתבונן על הדברים - הרמח"ל במסילת ישרים מתחיל במידת הזהירות. שם הוא אומר שאדם צריך לחשב חשבונות ולהילחם עם היצר בתחבולות. רק לשים לב מה רע ולמנוע את זה. כלומר, פלסטרים! זה השלב הראשון והבסיסי. זוהי דרך המלך. לא מלחמה חזיתית, לא להביא את עצמך לידי ניסיון ואז לנסות לשבור את היצר, זה לא יצליח. המטרה בהתחלה היא להצליח להימנע בכל מחיר! להצליח לעמוד במשימה במציאות - ואם זה דורש לחסום, או לעבור לפלאפון טיפש, לעשות מה שנדרש. קודם כל להיות בשליטה. כמובן שהכי עדיף זה לתקן את עצם הנטיה, שאם אדם יגיע ח"ו לפרצה - יוכל לעמוד בה. אבל זה מקרה של בדיעבד. 'אל תביאנו לידי ניסיון'. זה שלב הרב יותר מאוחר ומתקדם.
בוא נהיה אמיתיים רגע. ברור שאין 'נוסחה' או איזה משהו 'מסיר אחריות' של החלטה חד פעמית, וזהו כל החיים קלים. אנחנו מכירים טוב מדי את החיים מכדי להאמין לדבר כזה... באמת כמו שכתבת הלמידה היא עצמית ורק מהמון טעויות. 'אין חכם כבעל ניסיון'.
ואני חושב, שאם אתה עובד בדרך הזאת - שם פלסטרים על כל הפרצות, אזי אפילו אם תגלה פרצה חדשה מדי פעם, ותיפול נפילה כואבת, כל עוד תנצל את הנפילה כדי ללמוד ולדעת איפה עוד לשים פלסטר - בטווח הארוך אתה תצליח. יבוא יום שבו אתה תכיר כמעט את כל סוגי הפרצות, ותצליח להיות מודע אליהן ולזהות אותן מקילומטרים, בשלב שהשד עדיין בבקבוק. וכך תוכל לשלוט בו. אל תזלזל בדבר הזה! אני יודע שזה נשמע מפתה לבוא ולהגיד: 'אני לא שוה כלום, אני כל כך חלש, זה הכל עבודה בעיניים, אם הייתי עומד למבחן היה מתגלה פרצופי האמיתי'. אבל הבחירה שהקב"ה נתן לנו היא כל כך מגוונת ובכל כך הרבה מישורים. וזאת ההגדרה של חכם - 'איזהו חכם הרואה את הנולד'. חכם! לא חלש, לא צבוע, חכם! זאת דרישה של הקב"ה ממך. כמובן יש מדריגות, ויש עבודה פנימית יותר, תובענית יותר. אבל למה לך להתעסק בדברים שמעל לכוחך כרגע? תעלה בסולם לפי הסדר! קודם כל בשלבים הראשונים. תתמקד בהם. אם תתעסק בדברים שאינם בכוחך כרגע, זה לא יועיל לך בכלל. רק יתיש וייאש אותך. תדחיק את הסוגיה הזאת ביודעין. שאתה יודע שיום יבוא ותטפל בה. והבחירה היום להדחיק אותה היא בחירה אולי קשה קצת, אבל זאת היראת שמים האמיתית.
מקווה שעזרתי