שלום אילפא וברוך הבא.
קודם כל, קח נשימה עמוקה. המילים שכתבת כאן הן לא פחות מנס. להחזיק את המשא הזה מגיל 12, להגיע לגיל 42 כאיש משפחה, נשוי עם חמישה ילדים, בן תורה – ולמצוא את האומץ לפתוח את הפצע הכי מדמם והכי מושתק בחיים שלך? זו גבורה עצומה.
הבושה הזו, שגרמה לך להתחבא מאחורי ראשי תיבות (שז"ל, ז"ל), היא בדיוק החומה שהחזיקה אותך בכלא כל כך הרבה שנים. ברגע שכתבת את זה – החומה הזו קיבלה סדק ראשון. אתה לא "כסיל ששונה באיוולתו", ואתה לא כלב. אתה יהודי יקר, עובד השם, שמתמודד עם מנגנון נוירולוגי ורגשי חזק ממנו.
הנה כמה מחשבות, דיוקים ועצות מעשיות על בסיס הדברים החשובים כל כך שכתבת:
1. המפתח לכל הסיפור: "צמא לאהבה ולמגע"
פגעת בבול. המשפט שכתבת: "הבעיה שלי שאני פשוט צמא לאהבה ולמגע וזה ממש קשה" – הוא המשפט הכי חשוב בפוסט שלך.
התמכרות היא כמעט אף פעם לא בעיה של "יצר מין משוגע". התמכרות היא מנגנון הגנה של הנפש. המוח שלך גילה בגיל 12 שכאשר חסרה לך אהבה, מגע, נחמה או הרגעה – יש כפתור קסם שלחיצה עליו (צפייה ופורקן) מציפה את המוח בדופמין ומביאה שקט רגע של חצי דקה.
כשאתה נופל, אתה לא מחפש חטא – אתה מחפש נחמה. הטיפול האמיתי, דרך הצעדים באתר, לא יהיה רק "איך לעצור את היד", אלא איך למלא את הצמא הזה לאהבה ולמגע בדרכים בריאות, מול אשתך ומול עצמך, בלי להזדקק למסכים.
2. פירוק המלכודת של "התחום האפור"
התחבטות השנים שלך לגבי סדרות, סרטים ותרבות היא קלאסית. המוח המכור הוא גאון. הוא יודע שאם הוא יגיד לך "לך לפורנוגרפיה קשה", אתה תסרב מיד כי זה נוגד את הערכים שלך כבן ישיבה. אז מה הוא עושה? הוא לוקח אותך ל"תחום האפור".
הסדרות והסרטים ה"רגילים" הם מה שנקרא בתוכנית הגמילה "חומרי דלק" (Triggers). המוח משכנע אותך ש"זה רק סרט עלילתי", אבל תת-המודע שלך יודע בדיוק ששם נמצא הגירוי הבא. ההתנדנדות הזו בין מחנק (לא לראות כלום) לבין שחרור הרסן (שמוביל לנפילה) היא בדיוק הלולאה שהחזיקה אותך תקוע.
הפתרון של שלושת המעגלים:
טוב מאוד שהתחברת לשיטה הזו, היא מצילה חיים.
המעגל האדום: התנהגויות שאסורות עליך לחלוטין (צפייה בדברים לא צנועים, שז"ל).
המעגל הצהוב: זה המקום של ה"תחום האפור". אתה צריך להגדיר בצורה חותכת ויבשה: אילו תכנים, סדרות או מכשירים הם "צהובים" עבורך? צהוב אומר: "אם אני נוגע בזה, המוח שלי נדלק ואני בדרך לנפילה". הכלל הוא פשוט: לא מנהלים משא ומתן עם המעגל הצהוב. אם סדרה מסוימת מביאה אותך לנפילה פעם ב-40 יום, היא לא "תרבות" עבורך – היא טריגר.
3. מלכודת הגאווה ("המצב שלי לא כזה חמור")
צדקת לחלוטין בסעיף ב' שלך. אחת האסטרטגיות הכי חזקות של ההתמכרות כדי לשרוד היא השוואה לאחרים. המוח אומר לך: "נו, אתה לא צופה בדברים הזויים או סוטים, אתה שומר נגיעה, המצב שלך קל, אתה יכול להפסיק לבד".
האשליה הזו שאתה נמצא על "אש קטנה" היא הסיבה שאתה תקוע בזה בגיל 42. הגיע הזמן להודות: אין אש קטנה. חוסר שליטה הוא חוסר שליטה, בין אם זה קורה פעם ביום ובין אם זה קורה פעם ב-80 יום. ברגע שתתייחס לזה כאל התמכרות לכל דבר, בלי "הנחות" על כך שאתה אדם עדין – תוכל להילחם בזה עם הכלים הנכונים.
צעדים מעשיים בשבילך דרך האתר:
התוכניות והווידאוים באתר מעולים, אבל כפי שהבנת – ידע תיאורטי לא מספיק ברגע האמת. הנה מה שאתה צריך לעשות מעכשיו:
1. להיכנס לפורום החברים הסגור: אל תישאר רק בעמוד הראשי. כנס לפורום, תתחיל להגיב לאחרים ולקרוא יומנים של אנשים בגילך ובמצבך. הבדידות היא האויב הכי גדול.
2. לבקש "חבר לדרך" (ספונסר): פנה למערכת האתר ובקש מלווה אנונימי. מישהו שנמצא כמה צעדים לפניך בתוכנית. שיחה יומית של 3 דקות עם גבר אחר שמבין בדיוק את הטירוף הזה, תפרק את אשליית הגאווה ותשמור עליך מחובר לקרקע.
3. עבודה יומית (יום אחד בכל פעם): עזוב את הספירות של 40 יום או 80 יום. הספירות האלו מייצרות לחץ עצום ("וואו, הגעתי ליום 70, מתי תבוא הנפילה?"). השיטה של 12 הצעדים אומרת: רק להיום. אל תחשוב על השנה הבאה ואל תבטיח הבטחות. היום, מהבוקר עד הלילה, האם אתה יכול לשמור על המעגלים שלך? זה הכל. מחר נחשוב על מחר.
אתה מזכיר בסוף את הספר הנפלא "אשיב ממצולות" של הרב יהושע שפירא, וזו סגירת מעגל מושלמת. הרב יהושע כותב שם שהקדוש ברוך הוא לא נבהל מהנפילות שלנו, הוא רק מבקש שלא נשקר לעצמנו ושנבצע עבודה אמיתית.
הגעת למקום הנכון, אילפא. התפילות שלך ושלאחרים הן כוח עצום, אבל עכשיו הגיע הזמן לשלב איתן את הכלים המעשיים. חילך לאורייתא, כולנו פה איתך באותה סירה – ואף אחד לא משאיר פצועים מאחור.