שלום לך וברוך הבא, השאלות שלך במקום. לאחרונה היו דיונים פה ואף מאחרי הקלעים ביחס ליחס לחברים חדשים שנרשמים לפורום, אנסה לתרום מעט מהנסיון שלי, אדגיש שלמרות שזכיתי לעלות על רכבת ההחלמה קצת לפני אחרים כאן ופגשתי לא מעט אנשים במהלך הדרך עדיין רב הנסתר על הגלוי, מורכב לי לענות עבור אדם אחר על השאלה הזו, יותר מכך, ברוב מוחלט של המקרים גם אם אענה לחיוב או לשלילה תשובתי לא תניב את התועלת המצופה, לחיוב לא, כי המשמעויות המחייבות של חיים כאדם מכור מרתיעות והאינסטינקט יהיה שלא להקשיב, וגם אם אענה לשלילה, זה לא יתפוס כי בלא מעט מהמקרים הכאב הפנימי לא ירגע כתוצאה 'מהגילוי' אני לא מכור... ובל נשכח שהעסק הזה אינו מדע מדוייק ואינני איש מקצוע, טעיתי בעבר, הנני טועה בהווה ואף אטעה בעתיד..
מקובל להפנות את השואלים אל 20 השאלות שנמצאות באתר, מדובר בשאלות די פשוטות כמו 'האם חשבת שאתה זקוק לעזרה בגלל ההתנהגות או החשיבה המיניים שלך', אתה יכול לקרוא אותן
כאן. יש שיגידו שאם ענית נכונה על אפילו אחת מהן כדאי לך להיעזר במגוון הכלים שיש לפורום ולאתר להציע, כולל 12 הצעדים, אני מכיר לא מעט אחרים הטוענים שאין כמעט מי שלא יכול לענות בחיוב על לפחות אחת מהן...
בשנים האחרונות בפוגשי אדם סובל, אני מתחיל את שיחתנו בשיתוף החוויות שלי. מספר לחבר החדש על עצמי, בלי להיכנס ליותר פרטים (שם יכול להיות שוני גדול) משתדל להתמקד ברגשות, בתחושת שחוויתי בזמן השימוש. במה קיבלתי מהתאווה, או יותר נכון מה חשבתי שאני מקבל שם. ואז בדרך כלל אני מקשיב לכאב שלו, מנסה למצוא יחד איתו את
הרעילות,
ההימנעות,
הסבילות,
והנסיגה, בסיפור שלו...
למי שלא מכיר את השפה המילים הללו נשמעות כטורקית, אכתוב בתמצות על מה שמהווה לפי הספר הלבן (ספר ההדרכה של מכורים למין) מאפיינים של התמכרות, מי שחווה את התופעות האלה בתחום כלשהו של חייו, נחשב בדרך כלל למכור. אגב, כדאי לך לקרוא בפנים (בתחילת פרק א') אתה יכול לקבל את הספר במייל –
prozdor1@gmail.com פשוט, שלח לשם בקשה והספר ישלח אליך בהקדם.
סבילות - המונח סבילות מתייחס לנטיה לסבול עוד מהסם או מהפעילות ולקבל פחות מהשימוש בו, מכאן הצורך למינון גובר והולך, כדי לקיים או לשחזר את ההשפעה הרצויה. בהתמכרויות לחומרים שאינם סמים, הסבילות מתייחסת להזדקקות לכמויות גדלות והולכות של חשיבה, אינטראקציה או פעילות אובססיביות, עם פחות ופחות השפעה. בקיצור, אנו נזקקים יותר לסם, והסיפוק קטֵן והולך. אנחנו רואים איך התאווה או הפעילות המינית שלנו הסלימה במהלך השנים, חצתה גבולות בזה אחר זה, קודם בחיי המחשבה שלנו, אחר כך בהתנהגות שלנו. לדוגמה, אותן פנטזיות אוננות מוקדמות רק לעתים רחוקות הספיקו; מהן עברנו והמשכנו לחפש דברים בעלי עצימות הולכת וגדלה. ואם התמכרנו לתמונות, מצאנו עצמנו מחפשים תמונות יותר ויותר מפורשות כדי להשתמש בהן... היינו זקוקים לעוד ועוד מה"סם" שלנו.
הימנעות - מכור אופייני מנסה להפסיק להשתמש בסם או בפעילות הקשורים להתמכרות. אולי עלינו לקרוא לזה ניסיון להימנעות. אנחנו נשבעים שהפסקנו – שוב ושוב. משהו בפנים אומר לנו שעלינו להפסיק. כמה פעמים אמרנו שאנחנו חייבים להפסיק? כמה פעמים ממש ניסינו להפסיק? אחדים מאיתנו "הפסיקו" אחרי כל פעם שפעלנו בצורה האובססיבית!
נסיגה - הסימפטומים שהמכור עלול לחוות כשנמנעים ממנו הסם או הפעילות. סימפטומים כאלה יכולים להיות גופניים, רגשיים או שניהם. בשלב הזה עולות התחושה השקרית והתביעה הכפייתית להשיג עוד 'תאווה'. אבל מצב זה אינו שונה מזה של נרקומן המרגיש שהוא ימות בלי 'מנת-הסם' שלו. זה פשוט לא נכון; אי הזנת הרעב אינה הורגת אותנו.
ההתמכרות הזאת כוללת טווח שלם, החל במקרי או תקופתי ועד לפעילות אובססיבית מתמשכת, ולפעמים הכול בא לידי ביטוי אצל אדם אחד. אבל לא משנה מה הדפוס האישי המסוים שלנו, הוא כרוך ביסודות ההתמכרות של סבילות, הימנעות ונסיגה, אף שכנראה איננו מודעים להם בשעת מעשה. ואם אנו מחליפים התמכרות – דבר שכיח אצל אלה המנסים להיגמל מאחת – תהליך ההתמכרות הוא זהה.
ואז אני שואל את החבר החדש קצת על הרעילות ומה שקורה לו ברגשות שלו, יאמר ברורות - הגם שהבסיס דומה הדברים משתנים מאדם לאדם:
רעילוּת - כשם שישנן תגובות רעילות לאלכוהול ולצריכת סמים. כך יש רעילות של תאווה, בהדרגה אנחנו נעשים מודעים להשפעות הרעילות של תאווה על החשיבה ועל ההתנהגות שלנו. שמענו חברים אומרים, "אני אלרגי לתאווה", ואנחנו יודעים שהאיש מנסה לתאר את התגובה הרעילה שמתרחשת בכל פעם שהוא, במבטו או בפנטזיה שלו, לוקח "משקה", גם בלי לפעול בצורה כפייתית. במצב של צלילות-הדעת, או מפוכחות, מרגע שנסוגנו מהתאווה ואחר כך נתנו לה שוב להיכנס, ההשפעה הרעילה מורגשת מיד ובחוזקה. כושר הסבילות שלנו אליה פחת, והיא יוצרת הפרעה גדולה יותר. ההתמכרות שלנו למין אינה עומדת במקום; היא הולכת ומחמירה בהתמדה.
השפעות גופניות ורגשיות מזיקות - ניתן רק לשער מהו הטווח המלא של תופעות הלוואי שהתמכרות לתאווה יכולה לגרום, אנחנו עדיין לומדים. ההשפעות הברורות מאליהן הן כל אחת משפע מחלות המין. רבים מאיתנו גילו שאין-אונות או קרירות מינית גם הן נבעו מההתמכרות שלנו למין. אבל מגוון עצום של השפעות אחרות שאנחנו רק מתחילים לזהות ליוו רבים מאיתנו במסלול המזעזע שלנו לקראת הרס מיני ורגשי: אובססיה עצמית; שנאה עצמית; הענשה עצמית; כעס; אובדן שליטה רגשית; בידוד ויכולת מצומצמת להתחבר לאחרים, להתרכז ולתפקד. ההתמכרות שלנו למין פתחה את הדלת לשורה של הפרעות מנטאליות, רגשיות ורוחניות שבאו בעקבות ההתמכרות המתקדמת.
- - - - -
זה עתה סיימת לקרוא המון מידע, תן לעצמך קצת זמן, זה עסק רציני מכדי להכריע בו על רגל אחת, אני מניח שאם תשקיע בכנות בלמידת החומר הזה יקל לך, בין אם תמצא את עצמך בתוך ההגדרות ובין אם לאו אתה תעשה סדר בבלגן המחשבתי והרגשי שלך. שאלת גם מדוע ההגדרה בתבנית של מכור או חולה חשובה, עוד שאלה נפלאה, אענה בקצרה כי גם כך הארכתי, כשם שאדם שהוגדר כסוכרתי או אלרגי לבוטנים בודק כל מה שנכנס לפיו כי בחייו הדבר כן לאדם החווה קשיים מול התאווה, מכור מתייחס 'להמלצות' כאן באופן אחר מאדם שאינו מכור, לדוגמא חוטא שיכול להנות 'מטיפים' במלחמת היצר.
אאחל לך שתמצא מקומך בעולמו של אביך.