יגעת ומצאת.... אמרתי אמר ר בנימין ונושעתי
זהו הפוסט אליו התכוונתי.
נתן, זה רק בבחינת משנה ראשונה. אני ממש מחכה להמשך.
תודה
תודה רבה ד"ר, דבריך פגעו אצלי בנקודה שאני מהרהר בה כל השבועיים האחרונים. אנסה להעלות את הדברים על הכתב, אך אין הם אלא בבחינת 'משנה ראשונה':
בצעד ארבע אני מודה שיש לי חלק בכל הדברים שמתרחשים סביבי וגורמים לי להיות מסכן או כועס או מפוחד. זה לא רק המציאות, זה גם אני - יש לי פגמי אופי שמופעלים על ידי המאורעות שה' מזמן לי, ועל פגמי האופי שלי - אני יכול לעבוד.
השאלה כמובן, היא איך לעבוד על פגמי אופי? הרי זה בדיוק הבעיה שלהם - הם משהו שבאופי, לא משהו שבהתנהגות.
משל למה הדבר דומה? לאדם שהחליט להפסיק לקלל, הרי הקללה מגיעה בדיוק כשהוא לא בשליטה, אז כיצד הוא יכול להחליט שברגע שהוא לא בשליטה - הוא יקח פיקוד על מה שהוא מוציא מהפה, הרי זו בדיוק הבעיה-שהוא לא בשליטה.
אני לא יכול להחליט לא לפחד מהתגובות החזקות של אימא שלי, או לא לרחם על עצמי כשאשתי מגלה רמז כלשהו לדחיה,
בצעד שש אני מגלה דבר נוסף, אני צריך לשאול את עצמי בכנות: אני רוצה להפסיק לרצות את אימא שלי? אני רוצה לוותר באמת על התלותיות?
לכאורה התשובה פשוטה - ברור שאני רוצה, די נמאס לי כבר להיות כלכך מנוהל מבחינה רגשית, אלא שהדברים לא פשוטים - אני גם מרוויח משהו, באופן עקום כל שהוא, נדמה לי שכשאני עושה מה שאימא שלי רוצה אני נעשה ראוי לאהבתה, אני מרגיש רצוי ומקובל. כשאשתי מקבלת אותי - יש לי ערך, האם אני מסכים לוותר על הרווחים האלה?
האם אני מבין שההפסד שהנפש שלי משלמת בעקבות הריצוי הרבה יותר כואב מהרווח שאני מקבל לערך העצמי המזויף והתלותי הזה,
בצעד שש אני מנסה ליצור מאזן - אני מתפלל לאלוקים שיעזור לי להבין, שיתן לי את הנכונות להשתנות.
הווידוי, כפי שאני מבין אותו היום, הוא מעין צעד שש- אני מבקש מאלוקים, אבא - אני מזלזל בהורים ומורים, אני עז פנים, זה לא באשמתי- האגו העקום שלי מרוויח מזה משהו, עזור לי להבין שזה מזיק לי יותר מעוזר לי. בבקשה, תן לי את הנכונות להשתנות.
ואם עולה הרצון מלפני, אניאפילו מצליח לומר- בבקשה אבא, קח את זה ממני, ובמקום זה תן לי את...וכאן מגיעה הרשימה שאני רוצה: תאמצנו, תגדלנו, תביאנו ששים ושמחים, כשלג ילבינו, חדש ימינו כקדם, ושמחתם בבית תפילתי, ועוד היד נטויה.
בעז"ה מחר אכתוב באריכות כיצד הדברים מתבארים עם תוכן הווידוי של יום הכיפורים