אספר לך משהו שקרה לי הבוקר, ואולי דרך זה נוכל להבין קצת יותר טוב את האפשרות לשינוי.
בנהיגה לבית הכנסת, עצר אותי שוטר ונתן לי דו"ח על דיבור בפלאפון בזמן נהיגה. הדו"ח הזה, מצטרף לעוד איזה ארבע פעמים נוספות שכבר חטפתי קנסות בדיוק על אותו דבר, אבל אף פעם זה לא עצר אותי מלהמשיך לדבר בנהיגה, למרות הסכנה. כל פעם, כאשר השוטר עצר אותי, הבטחתי לעצמי ש"זהו. זאת הפעם האחרונה", אבל זה היה רק ענין של זמן עד ששוב התחלתי לדבר בפלאפון, וכמובן נתתי לעצמי כל תירוץ אפשרי לעשות את זה. "אין שוטרים", "השיחה דחופה" וכן הלאה.
גם הפעם, ברגע שעצר אותי השוטר, הבטחתי לעצמי שזאת הפעם האחרונה, הרגשתי רע. המצב הכספי לא משהו, ולא חסר לי נקודות נוספות על הרשיון שלי. אבל הפעם זה היה שונה. עוד לא עברו חמש דקות מאז שהשוטר עצר אותי, ושוב הייתי בפלאפון בשיחה ערה (ודווקא לא דחופה בכלל) עם אשתי. סיפרתי לה על הדו"ח והיא שאלה אותי מאיפה אני מדבר... כאשר עניתי שאני שוב נוהג ומדבר, הבנתי שמשהו לא בסדר.
עצרתי בצד וניסיתי להבין מה קורה כאן. אני יודע שזה לא טוב, אני יודע שזה יעלה לי ביוקר, רק לפני כמה רגעים הבטחתי שזה לא יקרה שוב, והנה אני חוזר לאותו מקום בדיוק.
ואז הבנתי שההבטחות לבד לא יעזרו, וגם ההרגשה הרעה לא תציל אותי. צריך שינוי מהותי. כל זמן שאשאר בדיוק במצבי הקודם, גם אם אצליח בכח הרצון להמנע לתקופה ארוכה יותר, בסופו של דבר אעשה שוב את הטעות ואחזור שוב לאותו מקום. גם הפחד מפני הקנס לא יעזור כאשר על הקו יהיה הבוס שלי בשיחה דחופה, אני פשוט יעיף לכל הרוחות את כל ההסברים השכליים, ויפעל מתוך דחף עצמי.
במקרה שלי זה היה קל. נכנסתי לחנות קרובה, קניתי דיבורית וחיברתי אותה לרכב. ביציאה מהחניה שוב שוחחתי בפלאפון, אבל זה כבר לא היה בעייתי. זהו, הבעיה נפתרה מתוך שינוי. לא מתוך פחד, לא מתוך הרגשה רעה, לא בגלל שזה עבירה על החוק, לא בגלל שזה מסוכן. כל הסיבות האלו לא הועילו, אבל שינוי של המציאות הועיל.
זה אותו דבר במקרה שלנו, למרות שכמובן זה קשה הרבה יותר. כל זמן שנישאר באותו מצב ורק "ננסה חזק יותר" - אנחנו נידונים לכישלון. כל זמן שהמצב יישאר בדיוק כמו לפני כן, אין לי סיכוי מול התאווה. למה שהפעם אצליח לא ליפול, בדיוק באותם מקומות בהם נכשלתי כל הזמן? אם המציאות לא משתנה, הפורנו והתאווה תמיד יישארו חברים קרובים ונוחים עבורי, ואני אמשיך להשתמש בהם, לא משנה כמה רע אני מרגיש אחר כך, ולא משנה כמה אני יודע שזה גרוע. בשורה התחתונה: אני נהנה מזה. אם לא הייתי נהנה - לא הייתי מגיע לכאן. ובגלל שזה כיף לי, אין לי סיכוי להפסיק.
כדי להפסיק אני חייב לשנות את כל הדרך בה אני חי. יש כאלו שיסתפקו בצעדים טכניים (פילטר, מציאת הטריגרים וכן הלאה) ואם זה מספיק להם - אשריהם ואשרי חלקם. לי באופן אישי זה לא מספיק, וכדי להצליח לצאת ממעגל הקסמים אני צריך הרבה יותר מאשר לקנות דיבורית. אני צריך ממש לשנות את כל הדרך חיים שלי וזה מה שאני עושה בשיטת 12 הצעדים.