העתקה מכאן
שאלה לר' שפירא: הרב דיבר הרבה על חזרה בתושבה, האם הרב חושב שאנחנו חוטאים או חולים?
תשובה: נדמה לי שעל השאלה הזאת האם אנחנו חוטאים או חולים רק הקב"ה יכול להשיב, אנחנו יכולים לדעת הרבה מאד פעמים שזה היה נפילה כשאנחנו מביטים אחורה ורואים שהמאמץ שלנו לגבי העניין הזה היה מעבר לכל נושא אחר בעולם ובכל זאת נפלנו אנחנו יודעים שלא אנחנו יצרנו את התבנית הזאת לא אנחנו סידרנו ככה את העולם, לא המצאנו נפש שיש לה משיכה לדברים שה' אוסר, וככל שאדם רואה שהמאמצים הכבירים שלו לא הועילו הוא יותר יודע שחלקו של הקב"ה גדול. אבל האם אין לנו בחירה בכלל? האם היה לכם בחירה האם לבוא לכאן הערב או לא? אני מניח שזה לא קל לבוא לכאן הערב, לפחות לחלק זה לא היה קל, גם למי שהולך לקבוצות פה יש עוד אנשים, יש בחירה. האם לקבוצות קל תמיד ללכת? יש בחירה. אם אדם לא הולך לקבוצות, והוא נופל, יש לו אחריות על זה? כל אחד מכם יכול להעיד שכן. הוא מרגיש עד כמה הוא חוטא לעצמו אם הוא לא בוחר בדרך הנכונה. אלא שאם אדם ניסה בהמון דרכים והראש נדפק בקיר והוא לא התקדם הוא יכול להגיד – אני רציתי ללכת בדרך ישרה ולא מצאתי אותה, והקב"ה מורה ישרים בדרך והנה הוא הורה לכם דרך, והוא הביא אתכם עד השער, ואם אדם יאמר הנה השער הנה הדרך אבל אני לא רוצה, אין לו בחירה? יש. אוי ואבוי לנו אם אנחנו נאמר שאין פה גם בחירה, כי אז את הצלם א-לוקים שלנו אנחנו עוקרים כמו שאמר הרב טוורסקי שלבהמה אין בחירה אבל לאדם יש בחירה, לכן בהמה לא הולכת לקבוצות ואדם כן.