בשבוע האחרון, בעולם הישיבות הציוני דתי, מסתובבת לה הטענה שה'צעדים' יוצרים אדם תלותי, מיואש, שפל וחומרי, שחייב להישען על חסדו של אלוהים כדי לזכות לגאולה (או במילים אחרות: הצעדים מבוססים על תפיסה נוצרית פרוטסטנטית).
מעבר לשאלה ההיסטורית-עובדתית, ומעבר לשאלה המעשית-טיפולית, ומעבר לשאלה מדוע מה שקורה בישיבות האלה כל כך מנהל אותי, ברצוני לתאר כיצד אני חווה את תנועת 'המסירה' של הצעד השלישי.
הדבר שהיה הכי קשה בשבילי בתחילת הדרך בתוכנית הוא לקבל את העובדה שהמחשבה שלי אובססיבית בנוגע לפורנוגרפיה. אני תופס את עצמי כאדם שקול, הגיוני ואפילו חכם. אני יודע להעריך סיכונים, להבין אפשרויות, לשקול שכר מצווה כנגד הפסדה, ומאי שנא האי מהאי?
לקח לספונסר שלי, ולחברים נוספים, הרבה זמן כדי להחדיר בתוכי את ההכרה הפשוטה אך נוקבת: אני אדם שונה.
פיזיולוגית, המוח שלי מגיב כמו מוח של אדם מכור לסמים או להימורים.
נפשית, לתודעה שלי יש מה שמכונה בתוכנית 'כוח זכוכית מגדלת' - כל דבר שהיא מתבייתת עליו, בייחוד דברים הקשורים לתאווה, נעשה ענק, כובש, עוצמתי, מושך בכל בל יתואר. אני מאבד פרופורציות. בנוסף, כמו ששמעתי בשם הרב אקשטיין מרטורנו, המחשבה שלי מכניסה אותי לוורטיגו (מצב בו הטייס מרגיש בכל חושיו שהמים שמתחתיו הם השמיים ולהפך) - אני בטוח שאני בסדר, שהדהרה בה אני דוהר לקראת חורבני היא למעשה התרוממות לשמיים...
בהמשך התוכנית הפנמתי גם את העובדה שהפורנוגרפיה היא רק הסימפטום של משהו הרבה יותר יסודי: הריק הרוחני, הבדידות, והשנאה העצמית שלי יצרו מנגנוני פיצוי נרחבים שמשפיעים על הרבה מאוד דפוסי אישיות שלי: אני נמנע מכל מצב בו יכול להיות שאקבל דחייה, אני מפחד להיראות כחסר ידע, ידע גורם לי לתחושה של עוצמה, אני מעמיס על החיים שלי הרבה מאוד משימות כדי לשכך את הריקנות, ההצלחה שלי במשימות האלה מאפשרת לי לחיות באשליה שהכל בסדר איתי, אני מרגיש דחוי מכל בדל שמץ של ביקורת שמופנית כלפי, אני משקר על מנת לא להיתפס בחולשה, והרשימה עוד ארוכה.
בתוכנית, לימדו אותי לקבל.
לקבל את מי שאני, לקבל, כמו שנאמר בשם חבר וותיק מארה"ב, שאני לא אדם רע שמנסה להיות טוב, אלא אדם חולה שמנסה להיות בריא. להפנים שלתלותיות שלי בפורנוגרפיה אין משמעות מוסרית.
שאני לא מגעיל. לא שפל. לא מפלצתי. לא יורש גיהנום. לא רוצח תינוקות. ולא כל מיני קללות ששפכתי על עצמי במהלך ניסיונות החזרה בתשובה שלי.
אני פשוט אדם מכור.
זו מן עובדה בחיים שלי, שדווקא העובדה שהיא לא יכולה להשתנות מאפשרת לי להאמין סוף סוף שאני אדם טוב, ערכי, רוחני, מעניק, קשוב, רגיש, בן מיוחד של אלוהים אוהב.
יתר על כן, בתוכנית לימדו אותי שהחור שיש לי בלב, ההוא שמניע את כל מנגנוני הפיצול, נובע מכמיהה עמוקה מאוד לחיבור למשמעות, לרוח, לתקשורת אינטימית, ודרך כל אלה - לאלוהים.
על דרך המשל: שאול חיפש אתונות ומצא מלוכה, אני חיפשתי מלוכה ומצאתי...
זה אני.
אדם רגיש, פגיע מאוד, מחפש בכל כוחותיו את הדבר שימלא אותי, ובמקום לפנות אל אבא שבארץ (אה כן, הוא גם בשמיים), הוא פונה התאווה.
איני אומר שהתוכנית מתאימה לכלל האנשים. אני רק מכיר את עצמי.
השחרור שהעניקה לי הקבלה של אלוקים את הבעיות שלי, אפשרה לי סוף סוף להיות עצמאי, להאמין בכוחותי, להתחיל לפעול, להתחיל להיות בן אדם בעל בחירה, להתקדם, להתרומם, ואפילו (לא תאמינו) - גם להיות אדם יותר דתי.
אני מאחל שה' יאיר את עיניהם של הטועים והמלעיזים,
בשבילי, בכל מקרה, הדברים ברורים. (את השאלות ההיסטוריות והתאולוגיות אכתוב בהזדמנות אחרת, ממילא ידע אינו כוח בשבילנו...)
באהבה
נתן במתנה