בשבת האחרונה השתתפתי בשבתון של ארגון JSS (שבתון רוחני יהודי) בארה"ב, המיועד עבור מכורים לתאווה ובני משפחותיהם, המתכנסים אחת לחצי שנה למרתון החלמה המתחיל ביום שישי בצהריים ומסתיים ביום ראשון בצהריים.
אחד הרגעים היפים הוא חגיגת הימי הולדת לנקיון. אחרי תפילת מנחה, מתכנסים הגברים באולם גדול, וחוגגים את ימי, חודשי או שנות ההחלמה. בתחילה עומדים כל אלו שנקיים למעלה משנה, ואז כל אחד מצהיר על ימי הנקיון שלו, לאחר מכן עושים כך כל אלו שנקיים יותר משנתיים וכן הלאה. שיא הנקיון בשבתון היה 29 שנים!
אז נכון שזה מרשים לראות אנשים שנקיים עשרות שנים, אבל עבורי זה לא היה העיקר. היה חבר שנקי 16 שנים, שאחרי שהצהיר על הנקיון שלו, ביקש לומר כמה מילים. הוא סיפר שכאשר היה נקי 11 שנים, הוא אמר יום אחד לאשתו: "וואו, זה מדהים להיות נקי עשר שנים". אשתו תיקנה אותו ואמרה לו שהוא נקי כבר 11 שנים... הוא פשוט לא היה שקוע בכלל בספירת הימים, אלא בנקיון היום ורק להיום. את דבריו הוא סיים בכך שהיה מחליף את חגיגת הנקיון השנתית, בעבור יום אחד נקי נוסף.
אותו חבר כותב המון בפורום ובמייל היומי של שמור עיניך באנגלית, והוא חוזר שוב ושוב על כך שאי אפשר "לצבור ימים", כיון שפשוט אין דבר כזה. ימים הם לא כסף שאפשר לשים בצד כל יום קצת ואז להשתמש בכל מה שצברנו בפעם אחרת. אי אפשר לאכול כמה ימים ואז "לצבור" את הימים בהם אכלתי ולהפסיק לאכול בימים אחרים, ובודאי שאי אפשר לנשום היום כל היום, ואז להשתמש בזה מחר...
הגישה שלו גורסת שאין שום טעם לספור ימים, זה לא עוזר ולא מועיל, ולפעמים יכול להפריע, כי אנחנו עסוקים בספירה במקום בפעולות שישמרו אותנו נקיים. אין ספק שיש צדק בדבריו. לפעמים המספר הגבוה מבלבל ונותן תחושה שהכל בסדר. אני נקי כבר המון ימים, אז עכשיו אני כבר מחלים גדול והכל יהיה בסדר, אני לא חייב להמשיך באמת לעבוד את הצעדים כמו שהיה כאשר הגעתי לתכנית. וגם אצל מי שלא מצליח, הספירה יכולה להיות מייאשת מאוד. הנסיון שוב ושוב להגיע למספר גבוה ללא הצלחה, גורמת לשים את הפוקוס על הספירה במקום על העבודה להישאר נקי יום אחד בלבד.
מצד שני, אי אפשר להתעלם מכך שהספירה גם יכולה להועיל, בעיקר בתחילת הדרך. זה נותן סיפוק לראות את הימים חולפים וההצלחה גורמת לנו לרצות להצליח עוד. נכון שהימים לא נצברים בשום מקום, אבל הספירה שלהם יכולה להיות מעודדת.
באופן אישי אני מזדהה עם הגישה הראשונה. אם זה היה תלוי בי - לא הייתי סופר בכלל. אבל למזלי בתכנית הדברים לא תלויים בי, ויש לי ספונסר ויש התנהלות קבועה בקבוצות, ואני סופר עם כולם.
מה שכן, אולי אני סופר בלי ברכה...