צורות נוספות של כתיבה
בתקופה האחרונה אני מתנסה בכמה צורות נוספות של כתיבה, ואני מוצא גם אותן מאוד מועילות.
1. "דפי בוקר"
צורה אחת של כתיבה למדתי מספרה של ג'וליה קמרון "דרך האמן" (הספונסר הנוכחי מאוד מעודד אותי למצוא גם בעצמי דברים שעוזרים לי, ואם כן, לדבוק בהם). ג'וליה קמרון היא אלכוהוליסטית שנגמלה דרך AA, ובספרה היא סוללת "נתיב רוחני לשפע יצירה" (כך היא כותרת המשנה של הספר), יצירה בכל תחומי האמנות מתוך חיבור לאלוקים וקבלת השפע האמנותי ממנו. רוח הצעדים ממש חופפת על הספר ונושבת מבין דפיו (לפחות בעמודים הבודדים שקראתי עד עתה).
בספרה היא מציעה דבר שנקרא "דפי בוקר". מדובר על כתיבה של שלושה עמודים של כל מה שרץ לי בראש באותה העת (כרגע, אני מסתפק בשלושה עמודים של פנקס גדול). אם אני חושב "וואי! אין לי מה לכתוב! אין לי מושג איך למלא את הדף הזה!", אז זה מה שאני צריך לכתוב על הדף...
היא מסבירה את העקרון העומד מאחורי הכתיבה הזו. במוחי קיים צנזור, שמלגלג ומותח ביקורת על כל מה שאני חושב. הכתיבה הזו, שבה הכול בסדר, שבה כל מה שאחשוב הוא לגיטימי ומצוין, משחררת אותי, ואת נפש האמן שלי, מהצנזור הפנימי שלי.
איכשהו נהייתה לי מוטיבציה להתחיל בכך בבוקר שלמחרת הקריאה על הרעיון. עשיתי זאת בינתיים רק במשך כמה ימים, אבל כבר רואה שזה עושה לי ממש טוב (אם כי, גם כרוך במאמץ, וכמו שכתבתי בכתיבה באחד הימים: "מתי כבר אגמור את הדפים הללו? מצחיק שזה עושה לי טוב, ואני גם רוצה לסיים עם זה. מעניין אם יש עוד דברים כאלה בחיים שלי. מסתבר שכן).
הכתיבה הזו מאוד משחררת אותי (גם אולי בגלל ההסבר הנ"ל, וגם בגלל שאני פורק הרבה). מלבד זאת, אני מחדד נקודות מוכרות וגם מגלה הרבה דברים חדשים על עצמי, ועל איך שהנפש שלי פועלת (וכפי שכתבתי באחד הימים: "הלוואי ומישהו היה כותב פרוטוקול כזה של המחשבות שלי לאורך כל היום, ואז הייתי קורא ומכיר את עצמי יותר").
אני רוצה להביא כאן כמה דוגמאות שתרמו לי הרבה באופן אישי (במובאה אחת יש ציטוטים מכמה ימים שונים, אך הסדר הכרונולוגי נשמר). מדובר על כמה תובנות לגבי הצורה בה המחשבה שלי פועלת.
א. אני מתקשה לוותר על מחשבות ששכחתי. אני מרגיש שאני חייב להיות בשליטה בנושא הזה. "שכחתי מה רציתי להמשיך להגיד. אני מאמץ את המחשבה שלי בניסיון להיזכר. אני עדיין לא מרפה ולא מוותר. אני ממש מתעקש. מסתכל על הדברים שכתבתי קודם ומנסה לשחזר זאת... אני לא זוכר מה רציתי לומר. זה מאוד מעסיק ומטריד אותי. אני מרגיש שזה היה משהו חכם, וחבל לי להפסיד אותו... הכתיבה הזאת מציפה אצלי את החולשה שלי, את הפיזור שלי. אה, עכשיו אני נזכר במחשבות שהיו לי לפני הכתיבה...".
ב. תופעה שתפסה מקום מרכזי מאוד בכתיבה שלי, היא שאני לא פוגש את המחשבות שלי כפי שהן. אני באופן אינסטינקטיבי מנסה לעבד ולסדר אותן. מדובר בחוסר קבלה עצמית ברבדים עמוקים בנפש. "יש לי בעייה, שאני כותב מהשכל. אני לא מצליח לכתוב מהלב בלי לעבד את הדברים ולסדר ולנסח אותם היטב. בדיוק לאחרונה קראתי על כך [בספר "דרך האמן"], שכדאי שאכתוב פשוט את הדברים כמו שהם עולים לי במחשבה, בצורה בלתי אמצעית. זה דבר שמאוד קשה לי לעשות אותו... אני כל פעם בא לכתוב כל מיני מילים שמסייגות ומקשטות את מה שאני חושב... אני רוצה להגיע למצב של כתיבה בלתי אמצעית. אני מרגיש שאני כל הזמן מנסה לעבד את המשפטים שיש לי בראש, ללשון צחה ומדוייקת יותר. הייתי רוצה שהמשפטים יזרמו לי כפי שהם במקורם בנפש שלי... אני מרגיש קצת יותר רגעים שבהם המחשבות שלי בטהרתן הן על הנייר. אני מרגיש, שפעמים רבות תוך כדי שהמשפט בוקע מהמחשבה שלי, אני "משפץ" ומעצב אותו. מוסיף [במחשבה] מילים בין המילים וכדו'... שוב עולה לי העניין הזה של העדיפות שאני נותן לקישוט על פני המחשבה בטהרתה. כלומר, מעדיף ניסוח מהוקצע "מגוהץ", אפילו שהוא פחות אמיתי. מה זה אומר עלי?... אני שוב חושב על זה שאני מנסה ל... (אין לי הגדרה קולעת שעולה מיד. "לשכתב", "לעבד", או משהו כזה) את הכתיבה שלי... קודם חשבתי על זה שאולי אני לא עושה את זה טוב, ונזכרתי בדברים [בספר "דרך האמן"] על כך, שמה שלא אכתוב זה טוב, אפילו אם אכתוב שאני לא יודע מה לכתוב. כן, אני אומר לעצמי, אבל הבעייה שאני לא כותב את מה שאני באמת חושב. אני מעבד את המשפטים שמהדהדים אצלי בראש, ולא כותב אותם בצורה בלתי אמצעית. ויתרה מזו, אני בדרך כלל כותב את המשפט שחשבתי קודם, כי מאז שחשבתי והתחלתי לכתוב אותו, כבר צצו כמה מחשבות חדשות... אני מבין מכאן, שכנראה, לפעמים (?), מתנהלות אצלי בראש כמה שיחות במקביל... היה עוד משהו שחשבתי עליו תוך כדי כתיבת המשפט הזה, שכחתי ונזכרתי: התחושה הזו שאני לא יכול לכתוב את המחשבות שלי כמו שהן, שאני מנסה לנסח אותן מחדש. עכשיו חשבתי על כך, שזה לא רק פרפקציוניזם. זה גם דימוי עצמי נמוך. אני חושש להביע את עצמי בצורה פשוטה, עממית ולא חכמה. אחר כך, חשבתי גם על זה, שאני פשוט פוחד להביע (ולפגוש) את עצמי כמו שאני, בלי לבוש ומחיצות... אני לא יודע מה אני חושב. אני מרגיש כאילו יש לי בתוך הראש קופסה סגורה, שבה רצות כל הזמן מחשבות בקצב מסחרר, שאני לא יודע מה הן... התחושה שבמקומות עמוקים יותר בנפש שלי, מתנהלות כרגע שיחות שאני לא מצליח לשמוע אותן... [בהתייחס לשגיאות כתיב שנעשו] עכשיו חשבתי על כך, שאולי בעבר פשוט הייתי מאוד פוחד לטעות, ולכן לא הייתי טועה. הייתי כותב הרבה יותר לאט, עם ביקורת סמויה פנימית תמידית. יכול להיות, שאולי עכשיו אני גם פשוט מפחד לטעות. טוב, הייתי לא מרוכז וטעיתי...

התכוונתי שאולי עכשיו אני פחות מפחד לטעות... עכשיו אני שוב חשבתי על הניסוח המחודש. היה כאן (בתחילת העמוד) משפט ארוך ומסורבל, ובהינף יד קיצרתי אותו למשהו קצר וקולע".
ג. אני חושב שוב ושוב את אותן מחשבות, בסוג של "לופ". נשמע שזה מאוד שוחק ומעייף את הנפש שלי."אני חשבתי גם על זה, שכמו שאני כל הזמן מעבד את החשיבה שלי, אני כל הזמן משחזר את החשיבה שלי. אני טוחן שוב ושוב את אותם דברים במין לופ כזה. [לדוגמא], "אני צריך לשירותים..." "אני צריך לשירותים...". (עוד כמה מחשבות, ושוב:) ["אני צריך לשירותים..."]... זה שוב הלופ הזה שבו אני משחזר את המחשבות הקודמות. הכתיבה הזו היא כלי מדהים. היא עוזרת לי לגלות איך המחשבה שלי פועלת, איך מתנהל השיח הפנימי שלי... בעצם, אני חושב כל דבר המון פעמים. זה גוזל ממני המון אנרגיות... זה מחזיר אותי למחשבות מאתמול על הלופים. אני מנסה להסיט את המחשבה בכוונה, ואז אני נזכר במה שחשבתי קודם לכן... עכשיו פלש-בק למחשבות על הצורה המזלזלת של כתב היד שלי בכתיבה מהסוג הזה... עכשיו מנסה לשחזר איזו מחשבה שמאוד רציתי לכתוב... לא ממש הצלחתי, וזה היה לי מתסכל ומאכזב... ".
ד. יש לי אובססיה קשה לפורום ולשיתוף בו. תוך כדי כתיבה, פעמים רבות, אני מדמיין כיצד אשתף זאת בפורום ואיך כולם יפרגנו ויתפעלו. "הפורום תמיד "נמצא" איתי ומלווה אותי לאורך שעות היממה. לא בטוח שזה בריא. בעצם, בטוח שלא..."
ה. אני כותב את הכתיבה מהסוג הזה בצורה מרושלת. מדוע? "אני כותב בצורה מרוחה [מבחינת עיצוב האותיות], כאילו שאין לי כח למשימה הזו... משום מה, בתרגיל הזה הכתיבה שלי היא מרושלת. חשבתי שזה בגלל שאני מרגיש את השחרור, שלא נתבע ממני שום דבר. כל מה שאכתוב הוא לגיטימי. אבל אני לא יודע אם זה נכון. באנה, איזה פלספן אתה!... גם חשבתי על זה שאני כותב את הכתיבה הזו בצורה קצת מרושלת, כתוצאה מכך שאני מזלזל במחשבה הבלתי מעובדת (ואולי זה עוד לופ? כבר כתבתי את זה פה פעם?)... ".
2. צעדי ארבע
על צורה נוספת של כתיבה, שמעתי מחבר עם החלמה (שנראית) איכותית של כמה שנים. בכל בוקר הוא יושב וכותב צעדי ארבע (זה בעצם סוג של צעד 10, חשבון נפש תמידי). התנסיתי בכך כמה בקרים לאחרונה, והיה ממש טוב. זה גורם לי להיות יותר בקשר עם חברים, כדי לעשות איתם צעדי 5-7, וגם גורם לי להיות חופשי יותר מכל העומס הרגשי השלילי שמצטבר כתוצאה מדברים ממש קטנים (בתהליך שאני עובר כאן, גיליתי שאני אדם מאוד רגיש, ולפעמים גם דברים קטנים מאוד מטלטלים אותי חזק). איכשהו זה דעך ממש בהתחלה (כמו כל דבר שקשור להתקדמות בצעדים

). מקווה מאוד לחזור לזה. התגעגעתי.
3. מכתב לאלוקים
לפני כמה ימים התנסיתי בכתיבת מכתב לאלוקים. היה מעניין והיה טוב, והרגשתי שזה פותח ומפתח אצלי רגשות חיוביים כלפי אלוקים. אני מאוד מעריך את מה שהוא עושה בשבילי, אבל לא מרגיש רגש אהבה כלפיו באותה עוצמה. הרגשתי שהמכתב עוזר מאוד בנקודה הזו.
בסיום הכתיבה, קיפלתי אותו וניסיתי לשרוף אותו ובכך להשאיר את תוכנו רק ביני לבין קוני וגם "לשגר" אותו לשמיים

. זה לא ממש צלח. היה קשה להדליק את הנייר ברוח. נכוויתי קצת. לא הכל נשרף, ולבסוף נאלצתי לזרוק את השאריות לפח – דבר שגרם לי לתחושה מרה (נזכרתי גם בסיפור של נתן במתנה...

). ובכל זאת, אני מקווה לנסות שוב. אולי אצטייד בחומרי דלק...
כל הקטע הזה, של שיגור המכתב לשמיים, הוא חלק מלעשות את ההחלמה "מגניבה" ומלווה ב"אקשן" (מושגים שהם לא ממש חלק משפת היומיום שלי...). [ולא, אין כאן איזה קטע של עבודה זרה. סתם משהו סמלי]. מקווה להרחיב על העיקרון החשוב הזה בפוסט אחר.