"12 הצעדים" תוכנית לגמילה מהתמכרויות על בסיס עבודה רוחנית שמהותה חיים עם אלוקים ואדם. התוכנית נוסדה לפני כ77 שנים ע"י אלכוהוליסטים שהחלימו, ויסדו את AA (אלכוהוליסטים אנונימים), מהתוכנית זו התפתחו במשך השנים עשרות תוכניות שונות, ומליוני אנשים החלימו בעזרת הצעדים.
"הספר הגדול" ספר היסוד של תוכנית 12 הצעדים, נכתבה ע"י ביל ווילסון בשנת 1939,
הספר מהווה עד היום מקור עיקרי לעבודת הצעדים בכל התוכניות.
"12&12" הספר "שנים עשר ושתים עשרה" הינו הספר השני שנכתב ע"י ביל ווילסון,
בספר זה מוסברת עבודת הצעדים באופן פרטני ומעמיק, וכן 12 המסורות השומרים על מבנה קבוצות הצעדים.
"הספר הלבן" ספר היסוד של SA (סקסוהוליסטים אנונימים) נכתבה ע"י רוי ק בין השנים 1979 ל1981 עם התפתחות קבוצות שנים עשר הצעדים למכורים למין ולתאוה אנונימים.
"סקסוהוליסט" (מכור לתאוה) אדם שמכור לפעילות מינית מכל סוג שהוא, ואינו יכול להפסיק את הפעילות הזו גם אם הוא מאוד רוצה, בדרך כלל מדובר באוננות כפיתית, פנטזיות, שוטטות, מציצנות, צפיה בפורנוגרפיה, מועדונים ואף קשרים אסורים, וכו'.
"קבוצות 12 הצעדים" קבוצות 12 הצעדים הם קבוצות תמיכה למכורים, הקבוצה מהווה פלטפורמה לעבודת הצעדים, מקום ליצירת חברותא וקשרים עם חברים שמבינים בדיוק מה עובר עלי, הקבוצות שומרות בקנאות על אנונימיות,
אין שימוש בשמות משפחה, אין שיתוף של זרים בדברים הנאמרים שם, כך שהחשש לחשיפה נמוך מאוד.
"הקבוצה הטלפונית" הקבוצה הטלפונית של "שמור עיניך" הינה קבוצה הנפגשת בשיחת ועידה,
ועוסקת בעבודת הצעדים ובתמיכה הדדית, ישנם כמה קבוצות טלפוניות , הגדולה מכולם מתקיימת בימים ב-ה בשעה 13:30 וביום א' ב16:30 , מנחה הקבוצה הינו ידידינו זלמן.
"ספונסר" מדריך אישי, הספונסר הינו חבר בקבוצה, מכור בהחלמה שמתקדם בעבודת הצעדים,
תפקידו להראות לספונסי שלו מה עבד בשבילו, ולייעץ לו כיצד לצעוד בצעדים.
"חוסר אונים" חוסר אונים הוא השלב הראשון בצעד הראשון, ההכרה בכך שלא משנה במה חזק אנסה להפסיק, אני לא יכול. ההבנה הזו היא היסוד הראשון בתוכנית הצעדים.
"רק להיום" אחד הכלים החזקים שהתוכנית מציעה, "רק להיום" מצמצם את ההתמודדות להתמודדות קטנה יותר, לפעמים אומרים "רק 10 דקות" וכו', באופן זה קל יותר לוותר ולהכנע.
"הצהרת נקיון" כלי עידוד שמשמש בקבוצות את החברים לבחון את ההתקדמות שלהם בתוכנית.
"משולש העקרונות" שלושה עקרונות שבלעדיהם אין כל אפשרות להתחיל בתוכנית 12 הצעדים,
והם: כנות , נכונות, פתיחות.
"כנות" כנות פירושה להיות כנה לחלוטין קודם כל עם עצמי ואח"כ עם הספונסר והחברים, בלי כנות מלאה לא תתכן החלמה , משום שהמחלה הערמומית משקרת תמיד, הכנות היא האמת הפנימית שלי ועלי.
"נכונות" נכונות פירושה להיות נכון לקבל את מה שאומרים לי, גם אם אני מבין טוב יותר,
נכונות פי' לעשות דברים לא בגלל שאני רוצה, אלא למרות שאני לא רוצה, כי הסבירו לי שזה מה שנכון.
"פתיחות" פתיחות פירושה להיות מוכן לקבל מאחרים, לשמוע מה יש להם, אלו שאינם נגועים כמוני, לומר לי, להיות פתוח לשמוע מכל אחד, "מכל מלמדי השכלתי".
"חוסר ניהול" החלק השני של הצעד הראשון: "... ושחיי הפכו בלתי ניתנים לניהול"
ההודאה הזו משמעותה הכרה עמוקה שהבעיה אינה רק התאווה, אלא החיים בכלל והגישות השגויות בפרט, הכרה שאני איני אלוקים ואיני יכול לנהל את החיים שלי, כי כשאני המנהל התוצאות עגומות למדי.
"כניעה" (קבלה) הכניעה פירושה לקבל את המציאות כפי שהיא, ושאני בכוחי איני מסוגל לנצח את התאווה, להכנע אין פי' להכנע לתאווה וליפול שוב ברשתה, להיפך לקבל את עצמי שאיני יכול לה, כשכניעה זו הינה המקפצה אל הצעד הבא, שהוא לפנות למי שכן יכול ולהתחנן לעזרה, ולמסור לו את רצוני.
"כח עליון" אלוקים, בשפת התוכנית כרוחנית ולא דתית המונח כח עליון מבטא את הכח שיכול להוציא אותי מההתמכרות, אנחנו כיהודים מאמינים יודעים שזהו האלוקים הכל יכול, אך עלינו עדיין להפנים שאם רק נבקש באמת, הוא ייעשה זאת בשבילנו, (השימוש במונחים לא דתיים מאפשר לכל אדם באשר הוא להתחבר לתוכנית כשהוא מתחבר לכח חזק ממנו).