ההתקדמות בתכנית 12 הצעדים לגמילה מהתמכרות מספקות יותר ויותר אפשרויות לראות את מה שנקרא "סיבות ותנאים" שגרמו לי להגיע אל התאווה ולהתמכר אליה. הרי ישנם מליונים שצופים בפורנו ולא התמכרו, ורק אחוז מסויים של בני אדם יש להם אישיות של מכור. הצעד הרביעי מציע בדק בית רציני במסגרתו אני יכול לזהות את פגמי האופי שלי ובדרך כלל גם לראות את הקשר ביניהם לבין הבריחה אל עולם התאווה. בראש הרשימה מככבת כמובן הטינה שכפי שכתוב בספר הגדול היא האויב מספר אחד והיא הורסת יותר סקסוהוליסטים מכל דבר אחר, אבל אחרי ישנה רשימה ארוכה של פגמי אופי.
לאחרונה אני שם לב שגם בזמן של נקיות, לא בהכרח שאני מפוכח. יכול להיות שאני נקי והתאווה איננה אופציה עבורי, אבל מבחינת הדרך בה אני חושב ומתנהג אין הבדל בין המצב כעת למצב בו אני משומש מתאווה. אני מדבר על זמן בו אני שלילי ומרוכז בעצמי בצורה מטורפת. לאחרונה היתה לי על כך שיחה ארוכה עם הספונסר שלי והיה די ברור שבזמן כזה אני לא שונה מאשר אדם שנפל באותו זמן, או במילים אחרות: אין עם מי לדבר. בהשגחה פרטית התגלגל לידי ספר מעולה של הרב ד"ר טווערסקי העוסק בהתמכרויות ובפרק הראשון הוא מנתח את ההתנהגות הזאת וגם מכנה אותה בשם: חשיבה מסריחה.
ובכן, בחוגי 12 הצעדים ישנו מושג נפוץ (לצערי לא הצלחתי לאתר אותו בין הקבוצות בעברית) הנקרא "חשיבה מסריחה". חשיבה שכזו זוהתה לראשונה על ידי האלכוהוליסטים בקבוצות AA והם הגדירו אותו בערך ככה:
מחשבה מסריחה מתייחסת לכל סוג של מחשבה שלילית, על מנת לתאר חזרה לדפוסי המחשבה הישנים. מדובר על מצב בלתי רצוי כיון שסוג מחשבה שכזה יכול להוות הקדמה לקראת חזרה לשימוש בהתמכרות.
סוגים של מחשבה מסריחה כוללים בין היתר: עוינות כלפי אנשים אחרים, מרירות על העבר, ריכוז עצמי גבוה, האשמת אחרים, הרגשת עליונות כלפי אחרים, הרגשת נחיתות כלפי אחרים, ראיית העולם בשחור-לבן, פסימיות, שמחה לאיד ועוד.
הסכנה בחשיבה מסריחה היא כיון שדפוס פעולה שכזה מוכיח שהמכור מחפש סיבה חיצונית לבעיה שלו, בזמן שהאשם העיקרי הוא המכור בעצמו. אם אנשים מחפשים במקום הלא נכון - זה אומר שהם לא יהיו מסוגלים למצוא את מה שהם מחפשים. לכן חשיבה שכזו מסוכת מאוד למכור בהחלמה כי גם אם הוא מצליח להישמר יבש מההתמכרות עצמה, עדיין חשיבה שכזו עלולה לפגוע בו (ואף להחזירו לשימוש). סוג חשיבה שכזה יכול להוביל בקלות לדיכאון והוא מונע חיבור עם אנשים אחרים. אדם הרגיל בחשיבה מסריחה סובל בדרך כלל ממתח רב בחייו ולכן כל בעיה קטנה עלולה להתפוצוץ אצלו מעל ומעבר לכל פרופורציה.
ישנן דרכים רבות להימנע מחשיבה מסריחה, בין היתר מוצע כתיבת יומן אישי מה שנותן אפשרות לזהות את כמות השליליות שיש באדם, כתיבת אסירויות תודה על מנת לאזן את השליליות וכמובן יצירת קשר עם חברים נוספים בזמן אמת.
זהו על קצה המזלג. לי עזר מאוד לדעת שיש דבר כזה כי רק אחרי שאני מודע אני יכול לקבל את הדברים ורק אז לפעול על מנת לשנות ולהשתנות.