נכה אהבה מצמיח רגל חדשה
רציתי לשתף בתובנה חשובה ומעניינת שעלתה לי אתמול בזמן לימוד בחברותא של "הספר הלבן" (תודה ל"מתחדש בטובו"). למרות שקצת הארכתי כאן, נראה לי ששווה לקרוא. מי שיש לו כוח, מוזמן לערוך גירסה מקוצרת...
בסוף הקטע המתאר את "הבעייה", שאותו נוהגים לקרוא גם בקבוצות 12 הצעדים, נאמר כך: "קודם מכורים, אחר כך נְכֵי אהבה. לקחנו מאחרים כדי למלא את מה שהיה חסר בנו. רימינו את עצמנו שוב ושוב, שהגבר הבא, או האישה הבאה יושיעו אותנו, ולמעשה איבדנו את חיינו", עכ"ל.
תמיד הקטע הזה היה לי קצת עמום, אבל המשכתי הלאה. בלימוד העיוני בחברותא, זה כבר יותר הטריד אותי. מה זה "נְכֵי אהבה"? איך מתוך זה שאני מכור אני הופך להיות "נכה אהבה"? ???
מתוך השאלות האלה, הגעתי לתובנה שלדעתי היא חשובה, גם אם אינה עולה לגמרי בקנה אחד עם הפשט של הספר הלבן (והרי רבים וטובים מעלים מידי יום תובנות בדברי הראשונים, על אף שאינן מסתדרות לגמרי עם דבריהם...
).
כהקדמה לדברים, ברצוני להביא עיקרון חשוב מתוך "הספר הצהוב" (הכולל בתוכו שני חיבורים: "ההחלמה מתמשכת" ו"כלים מעשיים להחלמה"), שקראתי כמה שעות קודם לכן:
במאמר "עוד מבט על התאווה", המחבר מחלק בין שני סוגים של תאווה: "תאווה יכולה להיות פאסיבית ואקטיבית".
א. התאווה האקטיבית- רצון לקחת את האחר. "ניסיון לשאוב מישהו עם או בלי הסכמתו". (ובקיצור, במילים של "הספר הלבן": "התאווינו").
ב. התאווה הפאסיבית- רצון להילקח בידי האחר. "רצון להישאב לתוך האחר". (ובקיצור, במילים של "הספר הלבן": "רצינו שיתאוו לנו").
במילים אחרות, המכור תמיד מבקש להימצא מעל או מתחת, להיות שולט או נשלט. אט אט, הדבר נכון לא רק לגבי המיניות שלו, אלא מחלחל לכל תחומי חייו. בכל מערכת יחסים עם אדם אחר, ירגיש המכור את עצמו מעל או מתחת לאותו אדם.
ככלל, אהבה מתממשת אך ורק כאשר שני אנשים המצויים במערכת יחסים, חשים שותפים שווים באותה מערכת יחסים (יוצאות מכלל זה מערכות יחסים של אב ובן, רב ותלמיד וכדו').
אנו, כמכורים, איננו יכולים לנהל מערכת יחסים של שוויון אמיתי, אלא אך ורק מערכת יחסים של שליטה או הישלטות, איננו מסוגלים להגיע לאהבה. כמו שאדם נכה אינו מסוגל ללכת, כך אנו "נְכֵי אהבה". אנו נכים ביחס לאהבה, ואיננו יכולים לאהוב באמת.
אכן, "קודם (היינו) מכורים, אחר כך (מתוך כך, גם) נְכֵי אהבה". "רימינו את עצמנו שוב ושוב, שהגבר הבא, או האישה הבאה יושיעו אותנו", על ידי כך שנשלוט בהם וניקח אותם לעצמו, או נִישָׁלֵט על ידם ו"נִישָאֵב" לתוכם".
האם אין לכך תקנה? דומה, כי בתכנית 12 הצעדים, במסגרת הקבוצה, אנחנו עובדים בדיוק על נקודה זו של יצירת מערכת יחסים שיש בה את מימד השוויון.
אנו מגיעים לקבוצה, ושם "איננו מזכירים את המקצוע המסוים שלנו, הנטייה הדתית, סיווג חברתי, הכנסה... או השתייכויות חיצוניות אחרות... איננו מוגבלים על ידי התוויות הרגילות, הציפיות והתפקידים שמזוהים איתנו בחיים שלנו "בחוץ". אנו יושבים במגש כשווים, כשיש לנו בעייה משותפת של סקסהוליזם, במקום לשבת כבודדים המפולגים על ידי רמות חברתיות או מקצועיות" (מתוך הספר "צְעַד קדימה לפעולה").
מימד השוויון קיים גם אצל גם בעלי התפקידים שבקבוצה, שהרי "מנהיגינו אינם אלא משרתים שזכו לאימון. אין הם מושלים!" (מסורת 2).
במידה מסוימת, מהחוויה והזווית האישית שלי, הדברים נכונים גם לגבי הקשר החדש שאני בונה עם אלוקים, במסגרת התכנית.
לפני שהגעתי לתכנית, אלוקים היה שולט, אחד שכועס על רוע מעללי ויכול להעניש אותי קשות. לפעמים, אלוקים היה גם קצת נשלט, אחד שאני לא שם עליו ועושה מה שבא לי בניגוד לרצונו ואזהרותיו.
מאז שהגעתי לתכנית, אלוקים ואני שותפים. אמנם, יש את מימד הכניעה בפניו, אך יש גם מימד של שותפות. אני נותן לו להיות נוכח בחיי ושותף בהתנהלות החיים שלי, וכל אחד מאתנו עושה את חלקו (הוא תמיד עושה את שלו. אני משתדל לעשות את שלי... :D).
כמה קולע ומנוסח היטב, בעניין זה, הוא הפתגם בסוף הספר הלבן: "עבוד את הצעדים כאילו הכל תלוי בך (קח אחריות על החלק שלך), התפלל כאילו הכל תלוי באלוקים (מסור לאלוקים את החלק שלו)".
נכה בדרך כלל לא מצמיח רגל חדשה, אך נכה אהבה יכול! לשם כך עליו לצעוד 12 צעדים (אמנם, קצת קשה לנכה לצעוד, ;D אך בעזרת אלוקים והחברים, זה אפשרי!...)