לא פשוטים, החיים של גבר ממוצע בישראל, אולי אעז לומר שהם אפילו יותר מסובכים מהחיים של אישה ממוצעת בישראל.
שאדם רוצה להקים משפחה, ומנסה להיות אבא טוב, בעל טוב, מפרנס טוב, ועוד רשימה ארוכה של דרישות מהסוג הזה, האדם הזה לוקח על עצמו אחריות - ואחריות כבדה: אם הוא לא יהיה אבא טוב, אז אולי הוא יהיה אבא נורא ואיום, וזה נורא לילדים.
אם הוא לא יהיה בעל טוב, אז הוא יהיה בעל גרוע, וזה נורא לאישה.
ואם הוא לא יהיה מפרנס טוב, אזי משפחתו תחיה במחסור.
כל הדברים הללו נוטים להשפיע באופן טבעי על הגבר שמנסה להקים משפחה, ומנסה לעשות את הדבר הנכון. להיות האיש הנכון, האבא הנכון.
מצפים מהגבר במשפחה לנהל ולהנהיג את משפחתו לחוף מבטחים.
ובמקביל, הגבר מופצץ מדי יום ביומו, באפשרות המפתה לחיים קלים - לחיות עם מאות אלפי נשים ווירטואליות, בלי מחוייבות, בלי לחץ, בלי בעיות.
אז נוספת לגבר חובה נוספת - החובה לאטום את אוזניו ולברוח מהפוי'. חובה לא קלה, לא פשוטה, וכזאת שקשה למצוא עבורה כלים טכנולוגיים טובים שיעזרו לך.
זה פשוט קשה, באמת קשה לעשות את כל זה. העולם הוא מקום מסובך, והפוי' רק סיבך את העולם הזה עוד יותר. שגם ככה היה מלא בבעיות גם לפניו.
מה שהגבר עושה בטעות, זה להקשיח את ליבו ולהתקדם - במקום להיות בעל חמלה על עצמו, הוא מנסה במקום זה לדחוף את עצמו יותר קדימה - להיות אבא עוד יותר טוב, בעל עוד יותר טוב, מפרנס עוד יותר טוב.
ואיפה שהוא בין כל המחויבויות, הדרישות יומם ולילה מקרב האישה הילדים והבנק, הגבר שוכח דבר אחד - את עצמו.
הוא שוכח שבכל הסיפור הזה של משפחה, ילדים, אישה , פרנסה, עבודה, וכו', הייתה גם מטרה נשכחת, ולעיתים מזולזלת, שהגבר אמור להינות, להרגיש הנאה, ועונג - מכך שהוא חי את החיים האלה.
ולא רק לחץ, חרדה, מחוייבות, חובה ודרישות.
הגבר ששוכח את זה, יכול לשכוח את זה כרצונו, אבל הגוף שלו לא שוכח, ולא ישכח לעולם, שיש מטרה, קדושה כמעט, שתהיה הנאה בחייו של הגבר.
ואם הגבר בטעות, מתוך להיטות לעשות את הדבר הנכון, דחף את עצמו רחוק מדי בניסיון שלו להיות אבא, בעל או מפרנס טוב, ושכח שהדבר הראשון שהוא צריך לעשות, זה להינות מחייו. אז הפוי' יזכיר לו את זה - הפוי' זה עונג עצמי, הרסני, אבל עם לקח חשוב - הוא מרכז את האדם לעצמו, ומזכיר לו שהעונג הפרטי והאישי שלו הינו דבר חשוב ביותר.
חשוב שזה ייאמר, פחות מ-24 שעות לפני תחילת יום כיפור. כי יום כיפור מנסה לעורר בך את רגש החובה, את רגש ייראת הכבוד, את רגש הכניעה ומחויבות לאלוקים, ששופט אותך ומחליט אם תמשיך הלאה בחייך.
וקל ביום כיפור, לשכוח או לזלזל בעובדה שמטרה קדושה של חייך היא, שאתה תהנה מהם באמת.
יום כיפור מעורר בך רצון עז, שאתה תהיה אבא, בעל או מפרנס טוב, שאתה תהיה יהודי טוב.
אבל אתה שוכח שאבא, בעל או מפרנס טוב, צריך גם לקבל שכר טוב.
הפוי' מחזק תכונה, שאני לא בטוח שהיא שלילית, שגורמת לך לתבוע בפה מלא את מה ששייך לך. כי היא מחזקת בך את התכונה שבה אתה מרוכז ומתרכז בעצמך.
לכן, אם נניח יש אדם שהתחתן עם אישה שלא משנה מה הוא יעשה עבורה, היא תמיד תהיה לא מרוצה לגמרי ממנו, אז ייתכן שהפוי' יגרום לו להתרכז בעצמו ולהבין - שהעונג העצמי שלו הוא חשוב, ואם האישה לא מוכנה לתת לו את זה ולהכיר בעבודתו בהכרת תודה אמיתית, אז אולי זה סיבה טובה למחות על כך ולומר שהיא לא ממלאת את חלקה.
היהדות, היא דוב רעב שלעולם לא יודע שובע - ידועה האימרה ש"אלוקים מדקדק עם צדיקים כחוט השערה", שבכללה אומרת שככל שאתה יותר צדיק, אלוקים מקפיד איתך יותר.
מה שאומר שאין באמת דרך להפוך את אלוקים למרוצה לגמרי - תמיד יש משהו לעשות, תמיד יש איזה פינה חשוכה שצריך לתקן, עוד מצווה לעשות, ועוד עבירה להימנע, ועוד תכונת אופי לטפל, סיימת משימה אחת, ועשרה צצו במקומה.
הפוי' גורם לאדם להתרכז בעצמו, ולומר לקב"ה, אבא יקר שלי, אני לא מושלם, אני יודע, אבל אני אשמח לשמוע מילה טובה, ולא רק עוד מילות ביקורת וקפדנות. כי בכל זאת עשיתי כמה דברים טובים. בבקשה אל תתן לי רק משימות, תתן לי עונג, תתן לי ברכה.
הפוי' זה לא תנועה, הפוי' זה עצירה מוחלטת במקום, והתרכזות באני,
התרכזות חריפה והרסנית בעצמי, כמובן.
אבל עדיין יש פה משהו חיובי של עצירה מכל שטף החיים והאמירה - אני פה, אני חשוב, והעונג שלי חשוב, ואם יש מישהו בחיי שמתעלם מהנקודה הזאת, או מבטל אותה בהינף יד, אזי הפוי' פה כדי להזכיר לי שמנקודה כזאת לא מתעלמים, ולא מבטלים.
אל תהפכו את יום כיפור שלכם ליום בו אתם מתעלמים מעצמכם, כי זה רק יבנה את הנפילות שלכם עד ליום כיפור הבא.
אולי תנסו, להפוך את יום כיפור שלכם ליום בו אתם מתרכזים בעצמכם. בעזרת ה' אני הולך לנסות את זה בעצמי.