בעצתך היקר, בקשתך לא שכחתי, ומאחר והזדמן להיות בשבוע שעבר בקבוצת GA השנייה שלי, ושם התחדדו לי כמה עניינים, בבחינת "קבוצה שנייה משכחת את הראשונה", הריני לשתף בהם:
אחד הדברים שמאוד צעק לי ב-GA, וגם די קנה אותי, הוא הפשטות.
ראשית, הספרות של GA מאוד מצומצמת. יש להם רק שני ספרים (לפחות מה שתורגם לעברית). הספר הראשון הוא "מהמרים אנונימיים" שעוסק בצעדים וכתוב באופן בסיסי ופשטני (דבר מעניין שיש בספר הוא, שהוא נפתח בסיפור דמיוני (וארוך, ולא כזה מעניין...) על מהמר בהחלמה שנמצא בחופשה ופוגש חבר מהעבר שזה עתה הרוויח כסף רב בהימורים. יום למחרת אותו חבר מפסיד כמעט הכל, והוא מצרף אותו לתכנית). הספר השני הוא "רק להיום", אוסף ווארטים יומיים של החלמה, לפי התאריכים הלועזיים של כל ימות השנה (ספר מסוג זה רווח מאוד בתכניות הצעדים השונות. נראה לי ש-SA היא התכנית היחידה שעוד לא גיבשה את זה, אבל עובדים על זה...).
שנית, קהל היעד של GA הרבה יותר עממי (בעיניי) מאשר בתכנית שלנו (סליחה על ההכללה האולי גזענית. כזה אני כנראה). לא ראיתי שם אנשים שבעיני עצמם הם כה חכמים ועמוקים באופן שגורם להם להרים את האף למעלה כמוני. הרבה יותר מסורתיים גלויי ראש. הרבה מאוד כנות שאינה מתפתלת או מתחמקת, והכי חשוב: בלי הצדקה עצמית.
הקבוצה מתנהלת בצורה מאוד פשוטה. קוראים מתוך "רק להיום" את הקטע היומי, ואחר כך סבב שיתוף העוסק באופן שבו הקטע מתיישם בחיי היומיום (טוב, הם לא הגדירו את זה כל כך מסובך). אין טיימר. כל אחד חולק ככל שיחפוץ וכשהוא מסיים עוברים לבא בתור, בתקווה שלכולם יהיה זמן... (בשתי הקבוצות שהייתי, הראשונה דלת משתתפים והשנייה מרובת משתתפים כולם הספיקו לחלוק).
אחד הביטויים המעניינים והמשמעותיים בעיניי של העממיות, הוא חוסר הסתבכות בכל הנוגע ליחס ולאופן החיבור בין "אלוקי היהודים" ו"אלוקי הצעדים". חברים רבים הזכירו בפשטות הנחת תפילין, תפילה בבית הכנסת או שמירת שבת, כמדדים של קרבה לאלוקים, של הכנסת אלוקים לחיים, ושל מימוש צעדים 3 ו-11 (טוב, הניסוח המסורבל הוא שלי). אין לרובם את המתח בין האלוקים כפי שהכירוהו לפני התכנית, לבין איך שפגשו אותו לאחריה. ההבדל מתבטא בעיקר בכך שהם התחילו להכניס אותו לחייהם. הפשטות הזו חוסכת להם בעיניי הרבה בלאגן. יש בעיה, יש פתרון, אפשר להתחיל ליישם אותו - וזהו. נראה לי שרובם לא צריכים לבדוק איזה "הכשר" יש לתכנית ואיזה רבנים / חוגים תומכים או מתנגדים לה.
(אגב, אני אישית לא חושב שהעובדה שהחברים קושרים בין החוויה שלהם בתכנית לבין היהדות שלהם סותרת את 12 המסורות, לפיהן אין ל-GA דעה בעניינים חיצוניים. מדובר בסך הכל בחוויה האישית של החברים, ובאלוקים כפי שהם באמת מבינים אותו.
לעיתים, בקבוצות SA, אני רואה חברים שמתלהמים כשמישהו מצטט את רבי נחמן וכדו' במסגרת השיתוף שלו. לדעתי, אין בכך כל פסול. זכותו של חבר לשתף בחוויה רוחנית שעברה עליו כשקרא טקסט רוחני כלשהו. דווקא החבר המתלהם, לדעתי, מפר את המסורת לפיה הדרישה היחידה לחברות היא להחלים. אין כל דרישה מחבר לקבל עליו את "דת SA" ולא להזכיר זרמים רוחניים אחרים.
ב-SAA, בפורמט הקבוצה, שמעתי דבר שהיה יפה בעיניי. מבקשים מהחברים לא להזכיר שמות של תכניות אחרות. כלומר, מותר לשתף בסגנון של "אני נמצא בתכנית אחרת" ולהזכיר חוויות הקשורות לכך, אבל אסור להזכיר את שם התכנית, כנראה כדי לא ליצור רגישות אצל חברים אחרים, וכדי שלא לערבב את התכנית שלהם בהשוואה עם תכניות אחרות. אז אולי מי שרוצה להתחשב באותם מתלהמים יכול לומר "קראתי בספר / שמעתי בשיעור ש..." מבלי להזכיר דברים בשם אומרם).
ועוד חוויה מעניינת שהייתה לי ב-GA בפגישה הקודמת. היה חבר ששיתף במצב מלחיץ מאוד שהיה נתון בו. הוא סיפר שברח לאוכל, לאלכוהול ולמין "אבל לפחות לא הימרתי...". זה היה לי מעניין. אצלי ביטוי ההתמכרות העיקרי והכואב ביותר הוא המין. יש לי גם התמכרויות אחרות: תלות יתר, אוכל, שוטטות באינטרנט, מוסיקה, לימוד תורה ועוד ועוד. אבל ההתמכרויות האלה פחות כואבות לי. אני לא חווה שם את חוסר האונים המוחלט שחוויתי ביחס לתאווה. אחרת, כנראה כבר הייתי עושה עם זה משהו... ככל הנראה, יש אחרים שאצלם המין הוא התמכרות משנית (אותו חבר שיתף אותי אחר כך, שלפעמים הוא גם משתתף בקבוצות SA – "תלוי בתקופות הניקיון"). זו בעיה עבורם, אך לא הבעיה המרכזית. יש כנראה דברים כאלה.
אמנם, כששיתפתי את הספונסר שלי בכך, הוא פחות התלהב, וטען שבנושא ההתמכרות למין יש לעיתים הכחשה חזקה יותר מאשר בהתמכרויות אחרות, וכלל לא בטוח שמה שאותו חבר טוען שהוא המצב, הוא אכן באמת המצב.
הספונסר שלי גם הזהיר אותי מפריסת חוסר האונים על כל תחומי חיי (בראותו את התעניינותי הרבה בתכניות רבות אחרות), בייחוד כאשר הדבר גורם לי להצדקה עצמית במקום ללקיחת אחריות. יש לי שתי אפשרויות: או לקחת אחריות לבד, או לקחת אחריות להכניס את אלוקים לתחום הזה בחיים שלי ולעבוד בשיתוף פעולה איתו. אין אפשרות שלישית של להשלים עם בעיה ולחשוב שאין לי מה לעשות בעניין.