לוחם אמיץ כתב on 29 נוב' 2016 06:55:
אם קשה לבקש מהקב"ה לעזור לך.
אפשר לבקש מהכיסא לעזור לך.
נראה לי חשוב להגיב לדברים, למרות פגמי האופי שלי המקפצצים ברקע.
הכיוון הזה, של לבקש עזרה והכוונה ממישהו שהוא לא אלוקים או לכל היותר קבוצה או חבר תכנית בעל ניסיון, מנוגד בתכלית לרוחה המקורית של תכנית 12 הצעדים.
בספר הגדול מודגש הצורך לפנות דווקא לאלוקים, כאשר עבור אנשים בלתי מאמינים, מרחיבים זאת לכך מספיק שיכירו בכך שישנו כוח גדול מהם עצמם. זוהי הרמה הבסיסית של היכרות עם אלוקים הנדרשת מהם בשלב ראשון, כאשר בהמשך הדרך הם יוכלו לקבל עוד דברים רבים נוספים שהתקשו לקבל בתחילתה.
בספר 12 צעדים ו-12 מסורות (שנכתב אחרי למעלה מעשור אחרי הספר הגדול), ישנה הרחבה נוספת, לפיה הקבוצה או התכנית יכולה לשמש ככוח גדול ("זה כן עובד, בעוד אני אישית לא הצלחתי"), אבל מודגש שם שהדבר אפשרי רק באופן זמני והתחלתי מאוד.
באותה נשימה מוסיף הספר, כי זה לא יכול להחזיק מעמד לאורך זמן, ודומה למכונית תקועה על מוט, שלא יכולה לנסוע. ואם לדקדק במשל, אז זה מספיק רק כדי שתהיה לך מכונית, אבל לא כדי שתוכל לנסוע בה. כלומר, כל עוד הכוח העליון שלך הוא לא אלוקים, רק מצאת את המסגרת שיכולה לעזור לך, אבל אתה עדיין לא יכול לנסוע ולהתקדם.
במשך השנים, חברים מכל מיני תכניות צעדים, שניסו להתחמק מרעיון האלוקים, אמצו לעצמם תפיסה שאין מקורה בכתבים המקוריים שעליהם הושתתה התכנית, לפיה כל דבר יכול להיחשב ככוח גדול. ולא היא. תפיסה זו מנוגדת בתכלית לתכנית הצעדים המקורית (אגב, מעניין לציין כי ככל שחברי התכנית חילוניים יותר, כך יש נטייה לעקר ולרוקן מתוכן את מושג האלוקים, והדבר בולט בספרות של אותן תכניות חדשות, הצצות חדשים לבקרים כפטריות הזייה לאורך כל השנה ).
מכיוון שכך, צורם לי מאוד לשמוע התבטאויות כאלה. לא רק כיהודי מאמין, הקורא דברים כאלה בפורום דתי, אלא כחבר תכנית שקרא פעמים רבות את הספרות בהתבוננות מעמיקה, וברי לו שלא לשם הדברים הולכים, הקורא דברים כאלה בפורום שהרוח המרכזית הנושבת בו, רק להיום, היא של תכנית 12 הצעדים.
עניין נוסף הוא, שהתבטאויות כאלה עשויות להרחיק חברים חדשים מהתכנית שאינה סבורה שכיסא יכול לשמש ככוח עליון, אלא רק בורא העולם ומנהיגו. הן גם יכולות לשמש חרב בידם של מתנגדי התכנית, אשר ניזונים משמועות ולא מלימוד מעמיק של התכנית.
כך למשל נאמר באחד הפרסומים המתנגדים לתכנית הצעדים:
"נדגיש, כי אלוהים בשיטת הצעדים יכול להיות אפילו חפץ דומם, וכפי שהעיד אחד המטופלים שהוא בחר לעצמו את הכלב שלו כאלוהים אישי, ובזכותו הוא כיום "נקי". צריך להבהיר, שכאשר אדם מתפלל לכלב או ל"כוח עליון" אחר שהוא בדה לו מליבו, הוא מתפלל למישהו אחר שאינו הקב"ה".
כל מי שמכיר לעומק את תכנית הצעדים מבין עד כמה מגוחך ולא מתאים לרוח התכנית לבחור כלב כאלוהים, ועד כמה המילים שבחרתי דלות וריקות מכדי לתאר את חוסר ההתאמה. אך יחד עם זאת, כל בר דעת גם מבין, כיצד מי שמצוי מחוץ לתכנית וניזון משמועות משונות שכאלה, ממהר להילחם מלחמת חרמה בכל ההולכים בדרך זו, ומתייג אותם ככופרים בעיקר.
ואגב, החרב שהתבטאויות כאלה נותנת בידי מתנגדי התכנית, הורגת ופוצעת בעיקר את אלה שעדיין לא הצטרפו לתכנית. מי שנמצא בפנים מבין בדרך כלל בעצמו שדברי המתנגדים הם (ברובם הגדול) הבל ורעות רוח ומשוללים כל יסוד ממשי. לעומת זאת, מי שמצוי בחוץ ושומע כל מיני שמועות שמדובר בנצרות ועבודה זרה רח"ל, ועוד על הדרך מקבל בעקיפין מעין "הכשר" מאותם רבנים שעדיף להמשיך להשתמש ובלבד שלא "להתרפא בעבודה זרה" שכזו , יכול להיתלות בדברים כדי להמשיך לסבול עוד כמה שנים (עד שהוא יהיה מוכן לעשות הכל-כולל-הכל כדי להפסיק). אשר על כן, עלינו להיזהר בדברינו, ו"לתרגם" נכון את שפת הצעדים לאלה שאינם דוברים אותה (משימה לא פשוטה כל עיקר).
לסיכום, הכיסא לא יכול לעזור לי ולא אף אחד אחר, וכמובן גם לא לעצמו (מחשבה אחרת גובלת לענ"ד בעבודה זרה). ההגדרה לגבי מכור בספר הגדול היא "אדם שעבר את גבול העזרה האנושית" ורק כוח עליון, על-אנושי יכול לעזור לו. הנבראים לא יכולים לעזור לנו, לא מלאך, לא שרף ולא שליח, אלא הקדוש ברוך הוא בכבודו ובעצמו.
רק אלוקים יכול לעזור לי!