שלום אריאל-הכותב,
יופי שהגבת וכתבת כל כך יפה. אל תחשוש מ"לחפור" זה בדיוק המקום הנכון לעשות את זה.
תרגיש חופשי ל"חפור" כמה שתרצה. אני פה כולה שולשה ימים, אבל מצאתי אנשים מקסימים וכנים. בקיצור, קרקע פוריה ל"חפירות".
אתה כותב אלי ואתה גם מזכיר שאתה לומד מכל מיני "מנסה לכבד ולהבין" אני חושב שאתה ממש מקיים את המשנה בפרקי אבות:
"(ת)היה קל לראש, ונוח לתשחורת וכל כל אדם בשמחה" (ציטוט פלוס מינוס מדויק), שזה אומר תקשיב לגדולים ממך ("ראש"), תהיה אדיב לקטנים ממך ("תשחורת")
ותעשה טוב עם הדומים לך ("כל אדם") - ככה שמבלי שהתכוונת יצאת צדיק !!!!
בהקשר זה גם אני רוצה להזכיר עוד משנה מפרקי אבות שאומרת משהו כמו "אם רוח הבריאות נוחה הימנו רוח המקום נוחה הימנו", יעני שהדרך לדעת אם אלוהים מבסוט ממך
היא לדעת מה החבר'ה שלך חושבים אליך. ובהקשר שלך: לפעמים בגלל שאתה בהרבה צמתי דרכים ומרגיש חנוק מ"בעיות" קשה לדעת מה אלוהים חושב עליך, והמשנה הזו
באה ללמד שלא צריך לחפור יותר מידי בעניין הזה: אם בסה"כ אתה אדם טוב...כנראה אדם טוב. אני לא מכיר אותך, אבל אתה נשמע כמו אדם בה"כ בסדר וכנראה שאתה גם
סה"כ בן אדם בסדר. אז הדבר הראשון שיש לי לומר לך: take it easy - אתה סה"כ בסדר גמור.
אתה מדבר על כמה נושאים: ההתמכרות לאוננות והפחד מאי מציאת זיווג, חוסר היכולת להציב לעצמך דעה מגובשת על החיים, מחשבות כפירה ומחשבות דתל"שיות.
אני חושב שכל הנושאים שאתה מזכיר הם בהחלט עמוקים ורציניים, אך הם גם בעת ובעונה אחת גם לא ייחודיים רק לך. כמו שתקרא כאן בפורומים, אתה ממש לא היחיד
עם בעיית התמכרות לפורנו. כמו שאתה לא האדם היחיד עם מחשבות כפירה כאלה ואחרות. אני זוכר שהיה ספר של הרב סולובייצ'יק בשם "איש האמונה הבודד" והוא מתאר
את ההרגשה הזו של "הבדידות" שאדם מאמין חש, בדומה מאוד ל"בדידות" (הפוסטמודרנית) של האדם החילוני. אני לא יודע מה הדרך הנכונה לך, אבל ניסיון החיים שלי עד כה
הוביל אותי למסקנה שמה שמציק לי היום לא שונה כל כך ממה שהציק לי שהייתי אדם דתי. במילים אחרות, כולנו "סוחבים תיק" של מצבים נפשיים מסוימים ודילמות מסוימות והעובדה
שאנחנו מחליפים לסחוב את התיק הזה ברגל, בסוס או ברכב עדיין לא ממעיטה את העובדה שאנחנו סוחבים את התיק שלנו על עצמנו כל הזמן. יותר מכך, גם אם מנסים להדחיק ולהסיר את התיק מעלינו בבת-אחת זה עדיין יצוץ לנו פעם פה ופעם שם (כמו תיבת העצמאות בספר של גבריאל גרסיה מרקס "מאה שנים של בדידות", שכל פה פתאום נמצאת במקום אחר בבית). ולכן, אני באמת מאמין שטוב שאתה מתמודד ושואל את עצמך שאלות עכשיו, רק אולי אל תנסה לפתור הכל בזמן הקרוב. ה"תיק שלך" ישאר איתך זמן איתך כי הוא חלק ממך ולכן לפעמים צריך לדעת "לשחרר" קצת ולא להיות כל כך קשה עם עצמך - כי זה בטוח שלא מוביל לשום דבר טוב. כמו שאומר רבי נחמן מרסלב, שצריך להתמקד ב"שמחה" כי ב"עצב" אין אפשרות של תיקו. ובאמת, מהניסיון שלי מה שתמיד עצר אותי בחיים היה שהייתי קשה עם עצמי, שניסיתי לפתור מיד את כל השאלות וכל הדחפים - צריך לפתח סבלנות לגבי עצמך בדיוק כפי שאתה מגלה סבלנות כלפי אנשים אחרים. לפעמים אנחנו כל כך מבינים אנשים אחרים, אבל את עצמנו אנחנו לוקחים בהמון המון רצינות.
לפני שאכתוב לך מה אני חושב על מחשבות הדתל"שיות שלך, אני רוצה לדבר על הפורנו. המקום הזה נועד לנושא ספציפי של ההתמכרות לפורנו ונראה לי על-פניו הדבר שצריך להתמקד בו פה. עם זאת ברור שאנחנו אנשים הוליסטים ולכן דבר זה קשור לדבר האחר. אך עדיין, אני חושב שלמרות שהכל קשור בהכל, בפורום הזה כדאי לך להתעסק בנושא של ההתמכרות והפורנו (אבל זו רק דעתי, ואתה ממש לא צריך להסכים איתי, אולי אני טועה) באתר הזה.
האמת היא, הפורנו וההתמכרות היא נושא חוצה מגזרים, מגדרים, דתות ויבשות. ולכן לא משנה באיזה דרך תבחר בחיים מבחינה אמונית, כדאי לנסות להבין את ההתמכרות שלך לפורנו (ואני את שלי) לא משנה אם אתה חילוני דתי חרדי או שייך לאגודת הפילוסופים בנורווגיה. אולי כדאי (אם בא לך, ושוב זו דעתי בלבד) לך יהיה לשתף קצת על ההתמכרות שלך לפורנו. באופן כללי זה גם עושה המון לשתף, אבל גם יהיה מעניין שתדע אתה עצמך מה "מידת ההתמכרות" שלך. אולי המצב חמור יותר ממה שזה נשמע, אולי המצב קצת פחות חמור. בכל מקרה פתרונות מן הסתם אין לי (אני מכור!!!), אבל דבר אחד שאפשר לעשות הוא לדבר ולשתף גם אם אתה ואני וכולם עדיין הולכים לפורנו. אני מנסה מאוד להשתדל להמשיך ולהיות בפורום הזה גם אם אני נופל. גם אם עדיין לא מצאתי פתרון להתמכרות שלי עצם זה שאני נמצא בפורום הזה, זה כבר מוריד משקל מה"תיק שלי" כי אני עוסק בנושא הזה. הלוואי הלוואי שהייתי יכול להבהיר לך כמה הכי חשוב לא להיות "כבד" ו"קשה" עם עצמך גם אם אתה מועד. אני קיבלתי על עצמי כל כך הרבה פעמים להפסיק. אני זוכר כל מיני דילים והבטחות כאלו ביני לבין עצמי מגיל 16. מצאתי לפני כמה שנים מכתבים שכתבתי לעצמי בזמן שהייתי במכינה או בשיבה או באוניברסיטה, והייתי בשוק עד כמה אני חש את אותם הדברים 10 שנים אחרי. מה שבטוח שהפתרון לעובדה שאני מתגושש בבוץ הזה של הפורנו וכו' לא עזרה לי כל השנים בכך שאמרתי לעצמי "איזה דפוק אני", "איך עשיתי את זה עוד פעם". הייתי (ועדיין עושה) לפעמים יכול לבזבזב ימים שלמים מבוקר עד ערב מול אתרים כאלו ומחזיק את עצמי כדי לא לגמור, מה שהיה ממשיך לשעות אין קץ את ההתעסקות בפורנו. כל זאת מתוך ידיעה ברורה שאני חייב לעבוד, חייב לסיים את העבודה, יש ארוחה משפחתית חשובה וכו וכו'. אני תמיד בהלם מכמה שה"יצר" הוא כל כך חזק.
אני חושב שבייחוד כאדם איטלקטואלי כמוך (וכמוני) שמנסה לכוון את עצמו דרך ה mind, קשה מאוד לקבל את העובדה שאנחנו כל כך נשלטים דרך היצר ושאנחנו לא מסוגלים לשלוט על עצמינו כפי שהשכל שלנו היה רוצה. האמת היא, שלי לקח הרבה זמן להבין שאני לא רק גוף חושב, אני גם גוף מרגיש - והפתרונות לא יכולות להיות רק שכלתניות, דהיינו "לקבל על עצמי שלא אעשה זאת שוב" או "להסביר לעצמי למה מה שאני עושה זה לא טוב". אני לא מאמין במילה "עצלנות", אני חושב שתמיד יש סיבה למה שאנחנו עושים, יש מחיר שאנחנו משלמים כי אנחנו רוצים לשלם את המחיר הזה כי אנחנו מקבלים כנראה משהו מזה.
מעבר לזה, מבחינת הפורנו, צריך לדעתי גם להבין שזה באמת תופעה חדשה בהיסטוריה האנושית וזה (האינטרנט) פשוט עדיין נושא שאנחנו לא יודעים איך לשלוט בו כראוי (אם בכלל אפשר..). אף אחד לא לימד אותנו בישיבה התיכונית או באוניברסיטה איך מתמודדים נכון עם האינטרנט. כולנו נופלים לזה, בדיוק כמו שמיליוני אינדיאנים נפלו לאלכוהול עם הכיבוש הספרדי והאנגלי. לנו בתור יהודים יש מסורת של צריכת אלכוהול ("קצת בשבת", "הרבה בפורים" וכו'), לאינדיאנים לא היה מושג מה זה 'אלכוהול' ומה עושים עם זה. ולכן, זה די גמר אותם. גם אנחנו, נופלים עם האינטרנט כי עדיין אין לנו מושג איך ומתי לצרוך אותו. כך שמהחינה הזו, צריך להבין לדעתי שההתמכרות שלנו היא לא רק עניין של אישיות וכו (ונראה לי שכאן אני נכנס לפלוגתא עם כמה מחברי הפורום כאן) אלא גם עניין כל עולמי של ללמד את עצמו כיצד לשלוט באינטרנט ולא שהוא ישלוט בנו.
לגבי נושא הזיווג, אלא אם כן יש לך חברה כבר עכשיו אני חושב שכדאי לך לשים את המחשבות על "אולי אני לא אתחתן כי אני מכור" בצד לכמה זמן. אל תנסה לשים כל נושא שכואב לך בזכוכית המגדלת הכי גדולה ביקום. אם אדם חושב "איך לעזלזל אני אהיה מדען טוב, ואני לא מצליח להבין מה שכתוב לי בחומר לשנה א' בפקולטה למדעים" אז יהיה לו ממש קשה להיות מדען אי פעם או בכלל לסיים תואר ראשון. צריך לחשוב לפעמים על מטרות קצרות יותר, אין טעם להילחץ כבר עכשיו על חתונה אם זה לא על הפרק. מיליארדי אנשים התחתנו לפניך, וגם אתה תתחתן כנראה. מיליוני אנשים מתחתנים והם הורים רעים ומכים ואכזריים, אס בטח למישהו עם נפש עדינה ואוהבת כמו שלך - בטח למישהו כמוך מגיע להתחתן ואל תדאג בעניין זה בכלל. מה שחשוב זה להבין את העניין שלך להתמכות לפורנו - זה כפי שאתה קורא בפורום נמצא וקיים גם גם אצל אנשים שכבר התחתנו והולידו ילדים. ככה שזה לא באמת משנה אם אתה רווק/נשוי/גרוש הזמן לדבר אל עצמך עם עצמך הוא תמיד הזמן הנכון ותמיד יהיה הזמן הנכון גם אם לא תפתור הכל עכשיו והיום.
לגבי הדתל"שיות: אני מאוד מתחבר למה שאתה אומר. אתה כותב ואני מרגיש ממש אותו הדבר כפי שאני הרגשתי בישיבה התיכונית אז. אני מאוד מתחבר אל מה שאתה כותב.
מצד אחד אתה רוצה עולם של "אמת אחת" ומצד שני זה נשמע שיש לך מניעים "פוסט מודרניסטים" כאלו שאתה מסוגל להכיל הרבה יותר דעות ולהיות ביקורתי עד המקום שבו כל הדעות נראות שוות. אני במשך שנים החזקתי בעות ביקורתיות הפילוסופים האהובים עלי היו כמובן מ"אסכולת פרנפוקט" כמו אדורנו, וולטר בנג'מין ועוד. אני באמת אהבתיאת הרעיון שלא ניתן להגיע לאמת, אבל ניתן וחושב ורצוי ומחוייב שנגיע לביקורת. שהביקורת היא זו שיכולה לרפא את העבר ("דיאלקטיקה שלילית" בשפה הפילוספית אליבא דה אדורנו) ולהצמיח תקווה חיובית (כמו שוולטר בנג'מין, היהודי, כותב על "גאולת ההיסטוריה"). אבל אפשר גם להתסכל על מה שאתה עובד בצורה אחרת: אתה בסה"כ בן אדם צעיר וחדש בעולם הזה, אתה נחשף כל יום לדברים חדשים ודעות חדשות. אתה כנראה אדם שאוהב דברים יפים ויש לך עושר פנימי גדול, אתה גם בסה"כ בתהליך של "בדיקת סחורות".
ההחלטה להיות דתי או לא היא מורכבת, אני לא בטוח שכאן המקום לספר לך על ההתחבטויות שלי, אבל אני חושב שאצל כל אחד ההחלטה לכאן או לכאן היא אינדוידואלית. בסופו של יום, אתה תישאר דתי כי אתה תרצה להישאר דתי (כי אתה מאמין בזה, כי זה עוזר לך, כי זה נוח לך - כל התשובות נכונות). הרבה מהחברים שלי חזרו בשאלה בגיל שלך או אחרי הצבא. הרבה מהם חוזרים לדת בשנים האחרונות כפי שאחרים רק התרחקו יותר מהדת לגמרי. אבל כולנו עברנו את אותם החוויות ביחד , ולמרות זאת אצל כל אחד התשובה הייתה שונה. אני מאמין שבסוםושל דבר, אמונוה היא לא שאלה של "הוכחות", אלא שאלה אישית יותר.
מן הסתם הגעת כבר למסקנה שאין אמת אחת, אבל דע לך שדת אינה קשורה בהכרח לאמונה ב"אמת אחת". נכון שזה אחד מי"ג עיקרים וכו וכו, אבל באמת יש צורך להפריד בין "אמונה" (רגש יותר) לבין "דת" (מנגנון). אני חושב שהבעיה המרכזית בימינו היא "הגדרות". כל הזמן מנסים לשים אותנו תחת הגדרות "דתי" "חילוני" "שמאלני" "יהודי" וכו וכו, זה קשה כי מה שיוצא זה שאנחנו מנסים לשפוט את עצמנו לפי כלים של אנשים אחרים. אני חושב שאתה כבר לא ילד, ואתה יכול לזרוק הניסיון של אנשים אחרים לשים את עצמך בתור הגדרה מאוד מסוימת. בשביל לפתוח את כל ההגדרות מחדש, אתה פשוט צריך להיות רגוע ופתוח ולבדוק מה שמתאים לך עכשיו. אתה בישיבה תיכונית עדיין וכנראה כבול למסגרת מאוד מסוימת עכשיו.
לוקח זמן להתמודד עם כל הנושאים בייחוד בגיל הזה. רק באמת "לאט לאט" חביבי. תהנה מהחיים.
כמו שאומר הפסוק (לא זוכר איפה) "סור מרע ועשה טוב" - ובפירוש שלי: תשתדל להימנע מלעשות דברים שלא טובים לך, אבל בכל מקרה (בדגש על בכל מקרה) תעשה לעצמך טוב (כי זה ייתן לך כוח לסור מרע בעתיד).
נו...חשבת שאתה חופר......אני מנסה לעצור את עצמי.....
בכל מקרה מקווה מאוד שתמשיך להיות כאן ואשמח לדבר איתך עוד.
אני בכל מקרה בטוח שאתה בדרך הנכונה אם הגעת לכאן לפני סוף יב'.
תהנה מהשבת,
חזק חזק