שלום 'בעצתך' היקר
התבוננתי הרבה בשאלתך בימים האחרונים מדוע כ"כ כואב לנו, ורציתי להוסיף נקודת הסתכלות שקצת סייעה לי להבין שזה משהוא פנימי שלא אבין כ"כ..
הנקודה הזאת מגיע מעולם המוסיקה שאני כ"כ אוהב (יותר מדי לצערי..

)
אני הרבה זמן מנסה לפצח עם עצמי את השאלה מדוע אני חש בהנאה כ"כ גדולה לפעמים למשמע שיר/מנגינה שנוגעת בי בעומק התודעה, וגורמת לי להרגיש מין ריחוף שקשה לתאר במילים, זה סוג של "טריפ" נראה לי ע"פ חוויות שקראתי ממכורים לחומרים כימיים מסוכנים וממכרים

...
אגב אזכיר כאן דבר תורה קצר ששמעתי ממו"ר ראש ישיבתי זצוק"ל תוך כדי הליכה ברחוב ללוותו לביתו מביהמ"ד בימי חורפי..
למדנו אז מסכת ע"ז, ושאלתי אותו האם אוכל להבין בצורה רציונלית את היצה"ר העצום שהיה לדורות הקודמים לעבוד ע"ז עד שכפי שכתוב בְפֶרֶק חֵלֶק (סנהדרין קב, ב) נגלה מנשה לרב אשי בחלום ואמר לו - "אִי הֲוֵית הָתָם, הֲוֵית נְקִיטַת בְּשִׁפּוּלֵי גְּלִימָא וּרְהַטְתָּ אַבַּתְרַאי" - אם היית בדור שלי היית מרים את שולי גלימתך ורץ אחרי לעבוד ע"ז - בתרגום חופשי,
מו"ר עצר את הילוכו הסתכל עלי ובחיוך קטן שאל אותי - "לקחת פעם סמים"?

..... עניתי שלא זכיתי אפי' להדליק סיגריה ב"ה, ואז למיטב זכרוני הוא עשה לי תנועה של "מה לעשות אז לא תבין... לא נורא", ובסוד קדושים מי יעמוד.
כן הוא היה אדם מיוחד ואני קצת מתגעגע אליו.. למדתי ממנו על היכולת לשלוט ברגשות בצורה מוחלטת. הוא יכל לשנות את המצב התודעתי/הרגשי שלו בשנייה מקצה לקצה - כפי שמסופר על כמה גדולי הדורות. - הלוואי שאזכה לחלק קטן ממה שהוא השיג בעבודה פנימית עם עצמו.
בחזרה למוזיקה, מה שלי נראה זה ששמיעת מוזיקה גורמת לנשמה שלי לתנועה ותזוזה, ולכן מוזיקה יכולה לגרום התעלות רוחנית וגם להפך, למה ומדוע מוזיקה גורמת לנשמה שלי לזוז? אני לא בטוח שאוכל אי פעם באמת להקיף ולהבין עד הסוף, אבל ככה ריבונו של עולם ברא את עולמו המופלא, ובאותו אופן עשיית פעולה בתאווה כנראה גורמת לנשמה שלי לזוז ובאותו אופן אם התנועה הזאת פעלה את פעולתה ע"פ מה שהקב"ה קבע ועזרה לי להכניס קדושה בחיי ובעוה"ז, התוצאה של הפעולה תהיה שמחה והתעלות, ואם הפעולה הייתה לריק כנראה שהיא מוסיפה הפך הקדושה בי ובעוה"ז ואז מגיע הכאב על כך.
עדיין יש הבדל גדול בין שני העולמות הללו - מוזיקה ותאווה, שעוד לא ברורים לי לגמרי,
כי במוזיקה למשל כשאני שומע שיר שאינו קודש ושכנראה גם לא ממש גורם לי להתקדש, אבל אני בכל זאת נהנה ממנו בצורה מאד עמוקה (סוג של השתמשות בתאווה לבטלה ע"פ ההשוואה שעכשיו עשיתי ביניהם) אין לי את הכאב העמוק הזה.
ובהקשר הזה עוד משהוא ממו"ר - פעם ראיתי קרי ביוה"כ, והייתי קצת מבועת מעצמי, קראתי את הגמ' בסוף מסכת יומא ושאלתי אותו איזה תיקון לעשות לזה ומה ה' ניסה לומר לי, הוא ישב איתי והרגיע אותי ואמר לי שעלי יותר להתבונן איך להוסיף קדושה בחיי ע"י לימוד התורה, שלח אותי ג"כ לקרוא את הגמ' שהזכרתי שכותבת דברים מעודדים על מי שזה קורה לו ומצליח לשרוד באותה שנה בחיים...
ואמר לי בסוף בעדינות - יש משהוא שמאד גורם לנפילות הללו בתאווה ואם אתה מכיר "חברים אחרים" שלך תעודד אותם להתגבר על זה - 'לשמוע מוזיקה לא קדושה'.. אז הנה אני מקיים את צוואתו לי הקטן ומעודד אתכם להתגבר על זה ולהתקדש.
ייזכני ה' להבין בעתיד בעזרתו יתברך ולהתעלות אליו מתוך שמחה וטוב לבב. אמן.
מצ"ב שיר קדוש (לדעתי..) של הר' שולי רנד שליט"א

על הכאב ומטרתו בחיינו - התחברתי מאד למילים ולמנגינה
שולי רנד - "מה התכלית"
מה התכלית של זה הכאב
אם לא לנענע לי את הלב
ששקע בתרדמה
וזה זמן רב שלא החסיר פעימה
למה באתני זה הקלון
רק לנפץ בי את הדמיון
שאני מין כל יכול
נוח לסלוח נוח למחול
מה רצתה זאת הנפילה