עשר שמעון כתב on 03 דצמ' 2020 16:38:
ברצוני לשתף מחשבות שעולות אצלי תוך ניסיון לצעוד את צעד 2 ,
"הגענו לאמונה כי כוח גדול מאתנו יכול להחזיר אותנו לשפיות"
הצורך להגיע לאמונה זו הוא הזדמנות בשבילי כאדם חרדי שגדל בבית שומר תורה ומצוות ומעולם לא ביררתי לנגד עיני דברים פשוטים מאוד, זאת אומרת עסקתי הרבה בפנימיות חסידות נפש החיים איזביצה ברסלב בריסק וכו וכו אני אוהב את הדברים המסובכים... אבל פוחד מהדברים הפשוטים.
לדוגמה.
"אבא אוהב"
האם ה אוהב אותי באמת, גם כשאני נופל, גם כשאני לא מקיים כמו שצריך את חובותי הדתיות, לא מתפלל, מחפף הלכות או סתם לא מקשיב לו היום,
שכלית אני יודע שכן, בספרים ראיתי בלי סוף שגם במצבים הכי קשים הוא אוהב אותי ורוצה לעזור לי, וכו וכו
אבל תכלס' אני לא מרגיש את זה,
כאדם חרדי יש לי בעיה, אני מרגיש שה' הוא דומה לאבא שלי/רב שלי/מורה שלי וכדומה, ולמרות שכלית אני יודע שאבא שלי (הפיזי) אהב אותי גם כשלא קמתי לתפילה, משהו בקול שלו ובפנים שלו נתן לי את תחושה קצת אחרת...., כשצועקים עליך וגוערים בך הלב לא מרגיש שאוהבים אותו,
ואני מרגיש את אותו דבר כלפי אלוקים, כשאני לא מתפלל שחרית כמו שהוא רוצה ממני אני מרגיש שהוא היום פחות אוהב אותי, ולא יעזרו לי כל ההסברים...
עכשיו יש פתרון פשוט לכאורה, והוא ניתוק האלוקים שלי מאלוקים של הדת (אלוקים כפי שאני מבין אותו ...) הבעיה שאני גם מאמין (או לפחות רוצה לחשוב שאני מאמין) בדת שלי, וקשה לי לעשות הפרדת רשויות, "אנכי ה' אלוקיך וגו'" מלוחות הברית, "ואלוקים כפי שאני מבין אותו" יותר מידי קשורים אחד לשני בשבילי...
זאת אומרת שאני בבעיה כי בהרגשה שלי כל עוד אני לא מחפף אצל האלוקים הדתי שלי, כך אלוקים פחות אוהב אותי, (שוב אני לא מדבר שכלית אלא על ההרגשה שלי)
אז חשבתי לעצמי,
רגע אחד, במקום להתמקד באהבה שלו אליך, תתמקד באהבה שלך אליו, כמים הפנים אל פנים נאמר גם ביחס לפני האדם ואלוקיו, האם אתה עצמך אוהב אותו, ואם אתה לא אוהב אותו, איך אתה מצפה להרגיש נאהב,
כמובן שאני אוהב אותו השבתי באינסטינקט, אני לומד את תורתו, מתפלל אליו, עושה חסד, הולך בדרכיו, מלביש ערומים וזוקף כפופים, משתדל לדבר בו ובדרכיו, ...
אבל במחשבה עמוקה יותר אני מתקשה למצוא איפה אני עושה דברים בשבילו ממש! אני לומד בשביל "מצוות תלמוד תורה" בשביל להיות תלמיד חכם, בשביל לדעת הלכות, בשביל ההרגשה התורה, בשביל פרנסה ובשביל עוד מליון סיבות, אבל האם אני עושה את זה בשבילו???
אני מתפלל מהרבה סיבות, זה עושה לי הרגשה טובה, זה מצווה (מדאורייתא או מדרבנן...) זה דרך לבקש דברים ממנו, זה הרבה דברים, אבל זה לא ביטוי אמרתי לאהבה שלי אליו,
וכן הלאה והלאה, בחסד שאני עושה, ביחס לילדים לאשה ועוד נושאים, אני עושה מהרבה סיבות. חלקם טובות וערכיות וחלקם אגואיסטיות,
אבל אף אחת מהם היא לא ביטוי טהור של אהבה לאלוקים.
לא פלא שאני לא מרגיש את האהבה שלו אלי, אם אני לא נותן לו את האהבה שלי, לא פלא שאני מרגיש שהוא אוהב אותי אם אני מתנהג יפה...כשאני י בעצם זה שאוהב אותו אם הוא (כביכול) מתנהג יפה אלי,
חברים, אני תתפלל למצוא את המקום שבו אני אוהב את אלוקים, בשביל למצוא את המקום שבו הוא אוהב אותי.
אני לא יודע כמה אני קרוב למצוא את התשובה, כנראה רחוק.
חשבתי שאהבתי את אלוקים פעם, במציאות אהבתי את הישיבה, אהבתי את האתגר בלימוד, אהבתי את הח'ברה ואהבתי לשחק במחשב, כל ההנאות האלה ביחד חיברתי למשהו שחשבתי עליו כעל הנאה מאלוקים, אהבה של אלוקים, אבל אני לא חושב שזה נכון.
בכלל, קשה לאהוב סתם, להדליק אהבה כאילו זה איזה כפתור, או שזה קיים או שזה לא קיים. ומה זה בכלל אהבה ? הרגש המטורף הזה שמרגישים כל פעם שפוגשים אישה חדשה לדייט ? או משהו יציב יותר.
כמו בסרט כנר על הגג - האישה אומרת לבעלה, אני לא יודעת אם אני אוהבת אותך, אבל בישלתי לך, ניקיתי לך והולדתי לך עשר ילדים במשך 50 שנה, אם זה לא אהבה, אז מה זה אהבה ?
אז אתה אדם חרדי, לומד תורה, שומר מצוות, משתדל למיטב הבנתך לעשות מה שאפשר בשביל אלוקים, אומנם אתה לא מושלם, אבל מי כן ? ואם מה שאתה עושה זה לא אהבה לאלוקים, אז מה זה אהבה לאלוקים ?
אלוקים ואנחנו - זה לא היה חלק מההתחלה, גם במדבר סיני אלוקים התלונן שאנחנו קשיי עורף ואנחנו התלוננו שהוא לא מפנק אותנו כמו שצריך, זה מערכת יחסים עם הרבה מאוד מהמורות, הוא אפילו זרק אותנו מהבית שלו למשך 2000 שנה, זה לא נשמע לי כמו סיפור אהבה מהאגדות של הם חיו באושר ועושר עד עצם היום הזה, יותר כמו בעצבים ובמכות עד עצם היום הזה.
ואם אלוקים אוהב אותך, זה רלוונטי ? אצלכם ב-12 הצעדים אמרתם שצריך שכוח גדול יחזיר אותכם לשפיות, מי קבע שהוא צריך להיות כוח אוהב ?
כל כך הרבה שאלות, כל כך מעט תשובות.